Da li novu odeću pre nošenja OPERETE? Posle ovoga ćete SIGURNO promeniti navike, posledice su OPASNE po zdravlje

Vesti 29.01.2023 19:50 0

Pranje odeće nakon kupovine neko praktikuje uvek, ali veliki je broj i onih koji to ne rade nikada

Da li novu odeću pre nošenja OPERETE? Posle ovoga ćete SIGURNO promeniti navike, posledice su OPASNE po zdravlje

pixabay

 

Pored toga što svrab može da bude nepodnošljiv, ovaj osim može da traje čak i nedeljama.

- Kada vidimo alergijski kontaktni dermatitis, obično je to od boja koje se koriste za farbanje odeće - rekla je direktorka bolnice “Cleveland Medical Center” i profesorka dermatologije dr Suzan Dedorost, za "The Times".

Disperzne boje se prvenstvo koriste kod sintetičkih materijala, za odeću poput poliestera i najlona. Profesoka ističe da znojenje tela i trenje mogu da prouzrokuju širenje boje iz odeće. Sintetička oprema za vežbanje, sjajni, rastegljivi i vodootporni materijali koji su danas toliko popularni često su krivci za navedene probleme.

- Ako pacijent dođe i ima osip na zadnjem delu vrata, oko boka ili oko pazuha, prvo pitanje koje postavljam je šta oblači kad vežba - kaže ona.

Nije poznato koliko su česte alergije na ove boje, ali postoji jedan način da ograničite rizik od loših reakcija.

- Pranjem nove odeće možete da uklonite višak boje za farbanje tkanina i tako smanjite izloženost eventualnim problemima - rekla je dr Dedorost.

Alergijski osipi nisu jedini zdravstveni problem povezan sa hemijskim sredstvima. U studiji iz 2014. godine, grupa istraživača sa Univerziteta u Stokholmu testirala je 31 uzorak odeće kupljene u maloprodajnim objektima.

Oni su bili različitih boja, materijala, brendova, cena, i bili su namenjeni širokom tržištu. Pronašli su vrstu hemijskog jedinjenja nazvanog „kinolin“ (ili jedan od njegovih derivata) u 29 od 31 uzorku, a nivo ove hemijske supstance bio je naročito visok u odeći od poliestera.

Kinolin se koristi u bojama za odeću, a Američka agencija za zaštitu životne sredine klasifikovala ga je kao "mogući kancerogen za ljude" zasnovano na nekim istraživanjima koja ga povezuju sa "aktivnošću koja pokreće tumor" na miševima, iako agencija takođe navodi da nijedno ispitivanje nije sprovedeno na ljudima.

Ulrika Nilson, članica grupe Univerziteta u Stokholmu i profesor analitičke hemije, pominje nitroaniline i benzotiazole, još dva hemijska jedinjenja koja se pojavljuju u odeći i koja se u laboratorijskim i životinjskim dokazima povezuju sa potencijalnim štetnim uticajima na zdravlje, uključujući i karcinom.

Neke od ovih hemikalija mogu se nalaziti dublje u tkaninama i tako vremenom mogu preći i na kožu.

U svakom slučaju pranje tek kupljene garderobe je obavezno, kako zbog pomenutih jedinjenja, tako i zbog drugih nečistoća, od skladištenja do probanja u radnjama.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading