Rešite se brzo LOŠEG zadaha nakon jedenja belog luka: Samo uzmite ovaj ČAJ i zaboravite na neprijatan miris!

K.Ć Vesti 15.03.2022 10:10 0

Beli luk se smatra prirodnim antibiotikom. Takođe savršeno poboljšava ukus svakog jela. Nažalost, ima i svoje neželjene efekte, loš zadah. Kako da ga se otarasimo?

Rešite se brzo LOŠEG zadaha nakon jedenja belog luka: Samo uzmite ovaj ČAJ i zaboravite na neprijatan miris!

Shutterstock

Kada se prehladimo, gotovo odmah posežemo za belim lukom. Dodamo ga u mleko sa medom ili ga stavljamo na sendviče. Beli luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Štaviše, pokazuje i antikoagulantna svojstva. U praksi, to znači da jedenje može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Beli luk je takođe vekovima vladao u našoj kuhinji. Zahvaljujući svom intenzivnom ukusu, ide uz svako jelo. U njega su se, između ostalih, zaljubili Italijani i Azijati. Takođe igra veoma važnu ulogu u srpskoj kuhinji.

Međutim, jedenje belog luka je prilično rizično. Naročito ako ubrzo nakon toga odemo na sastanak, na primer. Beli luk izaziva neprijatan miris iz naših usta. Na sreću, postoje načini da se to neutrališe.

Kako se osloboditi lošeg zadaha nakon jedenja belog luka?

Istraživači iz Ohaja krenuli su da se pozabave problemom neprijatnog zadaha iz usta koji se javlja nakon jedenja belog luka. Vrlo brzo su otkrili šta bi moglo da ga neutrališe. Svoje zaključke objavili su u časopisu Journal of Food Science.

Istraživači su sproveli eksperiment u kojem su tražili od učesnika da žvaću svež beli luk 25 sekundi. Kasnije su podeljeni u pet grupa. Svako od njih je morao da jede ili pije drugačiji proizvod.

Evo kompletne liste:

  • voda,
  • jabuke i sok od jabuke,
  • sirova i kuvana zelena salata,
  • listovi nane i sok od nane,
  • Zeleni čaj

Koji od ovih proizvoda se pokazao najefikasnijim? Prema istraživačima, upravo je nana najbolje neutralisala neprijatan miris iz usta nakon jedenja belog luka. Na drugom mestu su bile jabuke i sirova zelena salata. S druge strane, voda i zeleni čaj nisu uspeli da se izbore sa neprijatnim mirisom iz usta.

Pored toga, istraživači su pokazali da je sirova hrana efikasnija u borbi protiv mirisa belog luka od prerađene hrane.

- Sadrže i enzime i fenolna jedinjenja. Njihova efikasnost u borbi protiv zadaha belog luka veća je nego kod termički obrađenih proizvoda, koji uništavaju enzime i ostavljaju samo fenolna jedinjenja - rekli su istraživači.

Zašto nakon belog luka imamo neprijatan miris iz usta?

Verovatno se mnogi pitaju zašto posle belog luka imamo neprijatan zadah koji može da traje i nekoliko sati. To je zbog činjenice da sadrži jedinjenja sumpora koja se ne razlažu tokom varenja . Naše telo ih izbacuje znojem i dahom.

Komentari (0)
Loading