Svejedno da li je brza ili planirana VEČERA: ZDRAV sendvič je obavezan

Vesti 12.09.2021 18:10 0

Za ovaj sendvič se koriste samo četiri sastojka, a zdrav je, ne goji, daje energiju - zato se preporučuje za večeru

Svejedno da li je brza ili planirana VEČERA: ZDRAV sendvič je obavezan

pixabay

Pre tačno 298 godina nastao je sendvič. Engleski Lord Džon Montagu, 4. Earl of Sandvič bio je strastveni kartaš. Jedne večeri dok je kartao, naglo je ogladneo. Rekao je kuvaru da mu stavi komad mesa između dve šnite hleba da ne prekida igru. I tako je nastao sendvič. Od tada su i drugi počeli govoriti "ja ću isto što i Sandvič" pa je tako to jelo i dobilo ime.

Kad kažemo "sendvič" najčešće pomislimo na nezdrave varijante pune ugljenih hidrata. Međutim, sendvič može da bude i jako dobra zdrava varijanta.

Namaz

Da bismo izbegli da sendvič bude suv, treba povesti računa o namazu. Premda znamo šta deca obično žele, to često zbog njihovog zdravlja izbegavamo. Umesto kečapa, u parče hleba može da se utrlja paradajz i doda malo maslinovog ulja (ovo je španska varijanta). Ako hleb namažemo kajmakom, dobijamo srpsku varijantu. Danas na tržištu postoje razne varijante namaza od mahunarki, semenki ili orašastog voća koje se još nisu uvukle u naše domove. Po jednom istraživanju, izgnječen avokado na hlebu je najbolja vrsta namaza koja obezbeđuje izvesnu količinu biljnih vlakana ali i dobrih masnoća. Ovo kod nas nije uobičajeno a ni cena nije svima pristupačna. Ako možete, vredi probati.

Proteini

Namazali smo hleb i potom moramo povesti računa o vrsti proteina koju stavljamo u sendvič. Pošto sendvičom često zamenjujemo čitav obrok, poželjnije je u njega staviti parče mesa umesto masnih mesnih prerađevina, ponekad prepunih nezdravih dodataka. Uobičajeno je da se u sendvič stavlja piletina ili ćuretina. Najnovija istraživanja ipak navode da je najzdraviji izbor govedina. Ukoliko vam je ostalo parče mesa od prethodnog obroka, možete ga slobodno tanko iseći i staviti na hleb. Ako imate vremena, ispecite na malo ulja parče mesa koje ste prethodno posolili i pobiberili. Sendvič će isto tako biti dobar i ako u njega stavite parče mladog sira.

Povrće

Pošto je ovo priprema zdravog obroka, on ne može da se zamisli bez povrća. Premda je izrendana šargarepa, cvekla ili keleraba u sendviču kod nas neuobičajeni izbor, sasvim sigurno je ukusan i zdrav. Ako niste za eksperimentisanje, isecite na kolutove krastavac, paradajz, luk. Možda vam je jednostavnije napuniti sendvič listovima zelene salate, rukole ili drugih zelenih jestivih listova.

Ne zaboravite da sendvič poklopite drugim parčetom hleba i da ga sa uživanjem pojedete. Prijatno!

 

Komentari (0)
Loading