Ovo nikada nemojte da radite: Stručnjaci upozoravaju na greške koje pravimo kad zamrzavamo hranu

Vesti 27.01.2023 14:10 0

Ako imate naviku da punite zamrzivač, toliko da više ni ne znate šta je unutra, vreme je da prestanete sa tim

Ovo nikada nemojte da radite: Stručnjaci upozoravaju na greške koje pravimo kad zamrzavamo hranu

Shutterstock

Da li je vaš zamrzivač ponekad toliko pun hrane da ne znate ni šta je unutra? Hrana koju zamrznete zapravo može da traje prilično dugo, ali uslov je da je pravilno zamrznete. Ali ako želite da vaša hrana zadrži svoj ukus i teksturu, morate da se pobrinute da je pravilno zamrznete i da ne pravite jednu od ovih grešaka na koje upozoravaju stručnjaci, piše Self.

Zamrzavate pogrešnu hranu

Nikada nemojte zamrzavati hranu koja je na ivici kvarenja. Takođe, hranu odmrznite samo jednom i zamrznite samo jednom. Neke namirnice su pogodne za zamrzavanje. Sva jela koja sadrže skrob neće izgledati sveže kada se odmrznu. Belanca će potpuno promeniti teksturu i postati gumena, a mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir će se verovatno odvojiti. Krompir će postati brašnast. U stvari, svo povrće, osim ako nije brzo zamrznuto kao ono koje je kupljeno u prodavnici, lako će postati kašasto.


Vruću hranu stavljate direktno u zamrzivač

Filip Tijerno, doktor medicine, klinički profesor na odeljenjima za mikrobiologiju i patologiju u medicinskom centru NIU Langone, kaže da je stavljanje vruće hrane direktno u zamrzivač loše jer može da snizi temperaturu vašeg zamrzivača i slučajno delimično odmrzne ostalu hranu. Ponovljeno odmrzavanje i zamrzavanje može podstaći rast bakterija i ozbiljno uticati na teksturu i ukus vaše hrane. Takođe, može da izazove i prekomerno nakupljanje leda u vašem zamrzivaču, što može biti muka za čišćenje. Da biste izbegli sve ovo, on kaže da uvek treba da pustite hranu da se zagreje na sobnoj temperaturi pre nego što je premestite u zamrzivač. Samo pazite da ne ostavljate hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata, to je jedan od

Ne odlažete hranu u prave činije

Meri Liz Rajt, MS, stručnjak za bezbednost hrane, kaže da je zamrzavanje hrane u hermetički zatvorenim činijama ključno za očuvanje njenog kvaliteta. Prevelike posude će zauzeti mnogo prostora i nećete moći da odmrznete samo deo zamrznute količine. Takođe, posude nepravilnog oblika će ostaviti dosta praznina između sebe, a u tim prazninama bi sigurno mogao da se odloži još jedan obrok. Koristite kontejnere za koje ste sigurni da se mogu zamrznuti i koji se mogu dobro zatvoriti. Ostaci će se brže smrzavati u plitkim kontejnerima, manje prostora će biti neiskorišćeno i mogu se lepo slagati jedan na drugi. Najbolji način da uštedite prostor u zamrzivaču je da koristite kese za zamrzavanje. Napunite kesu, izbacite vazduh i stavite je u zamrzivač dok se ne zamrzne. Zatim složite delove vertikalno jedan pored drugog, kao knjige. Dobro je što možete običnim markerom napisati šta je u kojoj torbi.


Ostavljate hranu u zamrzivaču predugo

Profesor Tierno primećuje da hrana upakovana u konvencionalne plastične kontejnere za skladištenje ili kese za zamrzavanje obično traje samo dva do tri meseca pre nego što kvalitet počne da se pogoršava. Promena boje izazvana oksidacijom i promrzlinama u zamrzivaču nije opasna, ali nepravilno skladištenje hrane može da uništi ukus i teksturu vaše hrane, često do tačke kada je više ne vredi jesti, kaže stručnjak. Koliko god da je lepo držati hranu u zamrzivaču zauvek, znajte da neke stvari jednostavno neće imati isti ukus nakon što dugo sedite u zadnjem delu zamrzivača. Profesionalni savet stručnjaka je da označite hranu i napišete datum na njoj pre nego što je stavite u zamrzivač, tako da možete pratiti šta je unutra i koliko dugo je tamo.

Komentari (0)
Loading