Banane vam propadnu posle par dana? Evo kako da ostanu sveže i do dve nedelje

Vesti 01.03.2023 09:06 0

Ako ih, kao i većinu banana, držite na trpezarijskom stolu ili kuhinjskom pultu u činiji za voće, znate da će za nekoliko dana početi da sazrevaju i da će im koža dobiti tamno braon boju.

banane

Shutterstock

Ako želite da usporite taj proces, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da učinite da vaše banane traju duže i oko 15 dana da budu odličnog ukusa i da budu „samo” zrele.

U svom malom eksperimentu, Majk iz Kitchen Tips pokazuje dve gomile banana; obe je uzeo sa iste police u istoj radnji, ali je jednu ostavio na kuhinjskom pultu kod kuće, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i ubacio kuglice koje upijaju vlagu i gas koji proizvode banane. – Kako banane sazrevaju, kao i drugo voće, proizvode gas etilen, koji se širi na okolno voće i pomaže u sazrevanju – objasnio je Majk, „pa će banane apsorbovati najviše gasa kada su zajedno”. Zato je, kaže, da bi se usporilo njeno širenje i proces zrenja, dobro je odvojiti banane jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u kesu koja se može zatvoriti. - U drugom slučaju, dobro je imati kuglice za upijanje etilena - rekao je on.


Svakog dana u svom eksperimentu, Majk je ispitivao dve gomile banana; jedan sa kuhinjskog pulta, a drugi iz hermetički zatvorene posude sa perlama koje upijaju etilen. – Petog i šestog dana počinjemo da primećujemo značajnu razliku – rekao je Majk, koji je osmog dana primetio da su banane koje nisu bile u posudi mnogo mekše od drugih, pa ih je stavio u frižider. da bar uspori proces iznutra. - Kora će brzo postati tamna, ali će unutrašnjost duže ostati jestiva u frižideru nego spolja na tezgi - objasnio je on i pokazao da su, za razliku od onih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre i do dve nedelje, prenosi Ekspres. .
Komentari (0)
Loading