Imate li ovih dana problem sa moljcima? Ovako ćete ih najlakše oterati

Vesti 08.06.2023 11:41 0

Lovorovo lišće je odlično za odbijanje moljaca. Njegov intenzivan miris sprečiće moljce da uđu u orman ako ga stavite u kesu za disanje ili celo lišće direktno na policu

Imate li ovih dana problem sa moljcima? Ovako ćete ih najlakše oterati

Shutterstock

Topla i vlažna mesta nikada nisu dobar izbor za skladištenje hrane, a dodatni razlog je što moljci obožavaju takva „staništa“. Zato hranu nikada ne treba čuvati u kuhinjskim ormarićima iznad šporeta.

Najbolje je čuvati hranu u posebnim teglama sa poklopcima. Hrana u plastičnoj ambalaži je lak plen moljca, ali i drugih insekata, jer lako uđu unutra i polažu svoje larve. Male štetočine su veliki ljubitelji integralnih žitarica, posebno smeđeg pirinča, heljde, prosa i brašna.

Moljci ne podnose miris lavande, kedra i citrusa Stavite kap ulja na vatu i stavite je u kuhinjske ormariće.

Ne podnose miris lavande i ulja limunske trave

Stavite kap eteričnog ulja na vatu u ormarićima za hranu.


Jednostavna zamka za moljce

Napravite privezak od komada drveta i kanapa, poprskajte drvo sa nekoliko kapi ulja i okačite privezak na vešalice u ormanu ili u kuhinjskom ormariću.


Sprej protiv moljaca

Potrebna vam je supena kašika alkohola, 30 kapi esencijalnog ulja lavande i 1 dcl destilovane vode. Dodajte sastojke navedenim redosledom u bocu, protresite pre upotrebe i poprskajte površinu polica i ormana nakon čišćenja.

Odbija ih miris lovorovog lista

Osim za pripremu ukusnih jela, lovorov list je odličan za odbijanje moljaca. Njegov intenzivan miris sprečiće moljce da uđu u orman ako ga stavite u prozračnu kesu ili celo lišće direktno na policu.

 
Komentari (0)
Loading