Vaše dete će vam dati znak: Evo kako ćete znati da je vreme za uvođenje kaše u ishranu

Vesti 18.07.2023 08:50 1

Promena ishrane kod deteta predstavlja važan korak u njegovom životu

Vaše dete će vam dati znak: Evo kako ćete znati da je vreme za uvođenje kaše u ishranu

Shutterstock

Nakon 4 do 5 meseci hranjenja isključivo majčinim mlekom ili mlečnom formulom, dolazi vreme da se u ishranu deteta uvedu i druge namirnice.

Period između 4. i 6. meseca je idealno vreme za uvođenje druge hrane, najpre kašica. Do tog perioda, davanje krute hrane se smatra rizičnim jer bebe ne mogu da je gurtaju i jer postoji rizik da tu hranu udahnu.

Isključivi refleks sisanja, obično počne da se gubi nakon 3. meseca od bebinog rođenja, pa upotreba čvršće hrane postaje bezbednija.

O tome šta treba da bude deo prve bebine ishrane nakon dojenja, najbolje je da se posavetujete sa stručnim licem. Kašice možete praviti i sami, od zdravih i organskih namirnica.

Dete može i sopstvenim ponašanjem da vam pokaže da je spremno za čvrstu hranu. Ukoliko dete ispoljava nešto od sledećeg, verovatno je spremno za kašicu. Ipak, najbolje bi bilo da se pre bilo kog koraka konsultujete sa stručnjakom.

  • Pokazuje interesovanje za druge namirnice.
  • Zadržava hranu u ustima kada mu je pružite.
  • Guta hranu bez pljuckanja.
  • Želi više mleka i nikada mu nije dovoljno.
Komentari (1)
Loading
gordana
18.07.2023 09:13

Najbolja kasica za bebe je od 10g teletine ,sargarepe i kasicice pirinca ,kao slan obrok zadovoljava potrebe bebe tog uzrasta.