Petlova kresta cveta do zime: Predivna biljka sa stotinu malih cvetova jarke boje, sama se razmnožava, a ne smeta joj ni mraz!

Vesti 15.10.2023 17:01 0

Raskošno cveće će vam ukrašavati terasu ili dvorište do prvih mrazeva. Naziv biljke potiče od njenog izgleda – krupni cvetovi jarkih boja podsećaju na petlovu krestu. Ovu prelepa biljku nazivaju još i petlova kruna, lisičji rep ili perjanica.

cveće

Shutterstock

Petlova kresta je otporna i izdržljiva i najbolje uspeva na direktnoj sunčevoj svetlosti, a dobro podnosi sušu. Žbunastog je izgleda i može da naraste do dva metra, a najčešće je oko 120 centimetara. Cvetovi traju veoma dugo, do osam nedelja, a uklanjanjem preraslih cvetova može se stimulisati novo cvetanje.

Sadnice ove biljke dolaze u prelepim nijansama roze, crvene, žute i narandžaste, ali impresivno izgleda i u beloj boji, a mogu biti i dvobojne. Kada se sadnice posade u grupi, cvetovi izgledaju kao plamenovi, zbog čega je ovo divno cveće dobilo ime celosija, što na grčkom znači „goreti“.

cveće

Shutterstock

 

Najbolja stvar kod ove biljke je to što se jednom zaseje, jer se uspešno samozasejava. Samo je potrebno, kada nikne u proleće, presaditi je sa mesta gde je rasla prošle godine. Seje se u rano proleće u martu, prvo u saksije, a kasnije kada biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, presađuje se. Može se saditi i direktno na otvorenom u aprilu. 

Cvet ove biljke je zapravo skup stotina malih cvetova. Kada cvetovi cvetaju, počinju da gube boju, a u sredini se formiraju crne semenke. Najlakši način da sakupite seme je da uzmete širu posudu, stavite je ispod cvetova koji su procvetali i nežno ih pritisnete prstima kako bi seme upalo u posudu koju držite ispod. Sledeće godine dočekaće vas eksplozija boja i lepo iznenađenje kada je u pitanju kombinacija boja koja zavisi od toga koliko ste vrsta imali i kako su uspele da se ukrste.

 

Komentari (0)
Loading