Uradite to pre hladnoće: Vreme je da se baštenski nameštaj unese, a pre toga ga treba očistiti, evo kako kako da to uradite jeftino i lako

Vesti 05.11.2023 12:43 0

Vreme nas i dalje dobro služi i mnogi koriste priliku da provedu vreme na otvorenom, ali je pravi trenutak za odlaganje baštenskog nameštaja do proleća kako bi vas i sledeće godine lepo služio. Evo kako da to uradite jeftino i lako.

nameštaj

Shutterstock

Stolice i stolovi koji stoje leti napolju se uprljaju, što zbog korišćenja, što zbog izloženosti vetru, prašini, kiši. Bilo da je vaš nameštaj od drveta, metala, plastike ili ratana, prirodnim sredstvima možete da uklonite prljavštinu i fleke.

nameštaj

Shutterstock

 

Krompir skida rđu sa metalnog nameštaja

Na baštenskom nameštaju od metala se zbog kiše vremenom pojavi rđa. Pre pranja prvo nju uklonite. Mesta na kojima je rđa istrljajte polovinama oljuštenog sirovog krompira ili polovinom limuna umočenom u so. Zatim nameštaj operite blagom sapunicom napravljenom od 4 litara vode i ¼ šolje deterdženta za sudove. Dobro ga obrišite čistom krpim i ostavite da se osuši, pa ga premažite sredstvom protiv rđe.

Popravite pukotine na drvenom nameštaju

Drveni baštenski nameštaj je prelakiran i zaštićen od uticaja spoljašnje sredine. Zato je dovoljno samo da ga osvežite. Prvo ga iščetkajte mekom četkom ili sunđerom kako biste uklonili prljavštinu, a onda ga obrište vlažnom krpom. Ako je drvo ogrebano ili ispucalo, to mesto popravite tako što ćete na njega staviti mokar sunđer i ostaviti preko noći. Drvo će da nabubri i ogrebotina će nestati. Samo pazite da sunđer ne bude veći od oštećenog mesta.

nameštaj

Shutterstock

 

Sirće vraća belinu plastičnom nameštaju

Održavanje baštenskog nameštaja od plastike je jednostavno. Sipajte šoljicu deterdženta za sudove u lavor s toplom vodom, napravite sapunicu, umočite čistu krpu i prebrišite nameštaj. Ovako ćete ukloniti prljavštinu, fleke od insekata i hrane. Beli nameštaj će da zablista ako ga oribate rastvorom od pola šolje sirćeta i dva litra vode. Za uporne fleke sipajte sirće direktno na sunđer i istrljajte ih. Rupice i rezbarije istrljajte starom četkicom za zube. Zatim ga dobro obrišite krpom natopljenom čistom vodom.

nameštaj

Shutterstock

 

Nameštaj od ratana brišite penom

Da biste oprali nameštaj od ratana, u posudu sipajte vodu i nekoliko kapi deterdženta za sudove i napravite penu. Mekom krpom uzmite penu pazeći da se krpa ne nakvasi vodom i prebrišite nameštaj. Nikako nemojte da ga kvasite, jer može da se ošteti. Za udubljenja koja ne možete da obrišete sunđerom koristite staru četkicu za zube. Fleke uklonite tako što ćete četkicu umočiti u sapunjavu vodu i istrljati prljavo mesto. Kada završite, stavite nameštaj na sunce da se osuši. Napukline na ratanu ćete ukloniti ako zagrejete laneno ulje i mekom krpom namažete napuklo mesto.

Pranje jastuka

Na jastucima mogu da budu razne fleke - od hrane i pića, trave, znoja, buđ. Da biste ih lepo očistili, u boci sa raspršivačem pomešajte po 1 kašiku boraksa i deterdženta za sudove i 250 ml tople vode. Naprskajte dobro obe strane jastuka da budu mokre i ostavite da se osuše. Zatim operite jastuke pod mlazem vode i okačite da se osuše.

Komentari (0)
Loading