Titov kolač: Zasladite tmuran dan slatkišem koji je obožavala cela Jugoslavija, a recept se čuvao u strogoj tajnosti

Vesti 26.11.2023 14:08 0

Pronašli smo recept za neodoljiv kremasti kolač sa orasima i čokoladom, savršen za nedeljno popodne.

kolač

Pritntscreen/Youtube

Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki gurman i ljubitelj domaće hrane i kolača. Pronašli smo recept za njegovu omiljenu poslasticu. Neki ga zovu Titov kolač, a poznat je i po imenu Titova torta. Fina kremasta poslastica ukusne kombinacije čokolade i oraha podseća na osamdesete, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja

200 g šećera

1 vanilin šećer

100 g mlevenih oraha

5 kašika kuvane crne kafe

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike ulja

Za prvi krem:

400 ml mleka

5 punih kašika brašna

2 žumanca

Za drugi krem:

200 g margarina

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

100 g otopljene čokolade za kuvanje

3 kašike oraha

Priprema:

Biskvit: Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumancima dodati šećer i umutiti. U smesu sa žumancima dodati ulje, ohlađenu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, sve mutiti dok se ne sjedini. Na kraju dodati sneg od belanaca. Smesu za biskvit peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Prvi krem: U mleko dodati žumanca i brašno i umutiti mikserom. Zatim staviti na vatru da lagano prokuva i mešati dok se ne dobije smesa kao puding.

Drugi krem: Čokoladu otopiti i dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve sjediniti.

Oba krema sjediniti. Na koru namazati fil, pa posuti mlevenim orasima i čokoladom.

Komentari (0)
Loading