Povratite im sjaj: Evo kako da operete jakne i suknje od veštačke kože, a da ih ne oštetite

Vesti 29.11.2023 09:30 0

Eko ili veštačka koža je imitacija kože. Još se naziva i skaj. Jeftinija je od prave kože, ali joj je tekstura gotovo ista. Za razliku od prave kože, odeću od veštačke možete sami da održavate.

žena

Shutterstock

Da biste očistili odeću od veštačke kože, pripremite:

- papirne ubruse

- činiju s toplom vodom

- deterdžent za pranje sudova

- čistu krpu

- vlažne maramice

Postupak čišćenja:

1. Uklonite fleke

Ako jaknu ili suknju od eko kože uprljate nekom tečnošću ili hranom, uzmite papirni ubrus i upijte što više. Na taj način će se značajno smanjiti mrlja koju treba da očistite i uštedećete mnogo vremena za čišćenje.

2. Pripremite sapunjavu vodu

Napunite činiju do pola toplom vodom. Dodajte malo deterdženta za pranje sudova i dobro promešajte dok se ne stvore mehurići. Deterdžent treba da bude blag da ne bi oštetio materijal.

3. Obrišite mrlje

Umočite čistu, meku krpu u sapunjavu vodu i ocedite višak vode. Nežno brišite mrlje vlažnom krpom dok ne nestanu. Nakon toga obrišite to mesto čistom, suvom krpom. Važno je da kožu nakvasite tek toliko da možete efikasno da je očistite i kako bi se što pre osušila. U suprotnom može da se ošteti.

Ako je u pitanju veći deo koji treba očistiti, čistite deo po deo na isti način – važno je da materijal ne stoji dugo mokar, jer će se tako oštetiti.

4. Koristite vlažne maramice

Za brzo čišćenje, čim se uflekate, preporučuju se vlažne maramice za bebe. One će ukloniti fleku, a materijal će se brzo osušiti. Pošto su namenjene nežnoj bebinoj koži neće oštetiti ni veštačku. Idealne su za male fleke na suknji, haljini, tašni.

Komentari (0)
Loading