Ako kao novogodišnji poklon dobijete sat, posuđe, bisernu ogrlicu: Evo šta prema verovanju treba da uradite - da biste izbegli nesreću

Slobodanka Ćorić Vesti 15.12.2023 17:26 0

Veruje se da oštri predmeti izazivaju svađu, a takođe se ogledalo i posuđe smatraju lošim poklonima, jer se veruje da je u njima "zarobljena magija"

pokloni

Printscreen/tvprva

Sa praznicima dolazi i pitanje - šta pokloniti voljenoj osobi? Da li je bitna materijalna vrednost ili pažnja? Ujedno postoje brojna verovanja da određeni pokloni donose nesreću. Da li su ta verovanja osnovana, kakvu poruku poklon šalje? O ovome smo u "Jutru" razgovarali sa etnologom Jasnom Jojić i psiholog Marija Milenković.

Veruje se da oštri predmeti izazivaju svađu, a takođe se ogledalo i posuđe smatraju lošim poklonima, jer se veruje da je u njima "zarobljena magija". Sat i upaljač slute na prekid ljubavnog odnosa, pa smo pitali etnologa odakle sva ta verovanja.

"Ta verovanja se odnose za predmete koji se inače koriste kao magijski rekviziti. U magiji se stalno koristi nož, vatra, plamen, koriste se prazne tegle u kojima se nešto dodaje. Ako se sve to poklonja, pri tom služe za "rasterivanje demona", onda se smatra da čoveka "bije maler" i da može da dovede do nesreće, odnosa razdora između osoba", objašnjava etnolog Jasna Jojić i u nastavku daje savete pod kojim uslovima ipak možete primiti ove predmete kao darove.

"Važno je da osoba koja daruje poklon poput noža ili posuđa, da te poklone stavi na pod, i da osoba kojoj je poklon namenjen, uzme ga sa poda. Smatra se da zemlja "izvlači" sve negativno iz predmeta i da će se tako ti predmeti očistiti".

Na darivanje poklona, sa svoje psihološke tačke dala je svoje mišljenje i Marija Milenković, koja je objasnila da je poklon izuzetno važan u socijalnim odnosima.

"Prvo je ona pozitivna strana povezivanja. Poklanjamo da bismo nekoga obradovali. Takođe, jako je važan način na koji nešto poklanjamo, a to bi trebalo već dobro da poznajemo osobu", ističe Marija i dodaje da je vrlo važno da danas, u savremenom društvu, da razlučimo da je sam značaj darivanja iznad same vrednosti poklona.

Zašto savremena verovanja govore da biserne ogrlice nikako ne bi trebalo da poklanjamo, koji predmeti su, prema istorijskim verovanjima, na spisku loših poklona.

"Kad dobijete bisere treba ih potopiti u vodu da izađe sve negativno sa ogrlice"

Komentari (0)
Loading