Sobne biljke protiv stresa: Donose motivaciju i pozitivu u vaš dom, a ne zahtevaju mnogo pažnje

Vesti 21.12.2023 15:32 0

Naučnici veruju da razmišljanje o biljkama sa velikim listovima daje mir i poboljšava raspoloženje...

Kućna biljka

Shutterstock

Sobne biljke će dodati život svakom enterijeru. A neke od njih, posebno su korisne za telo, tačnije podižu raspoloženje i popravljaju mentalno stanje, piše Rambler.

1. Sanseverija – "svekrvin jezik"
biljka

Shutterstock

 

Biljka, poznatija kao "svekrvin jezik", uspeva čak i pri slabom osvetljenju i pročišćava vazduh u zatvorenom prostoru. Prema studiji Univerziteta Harvard, sansevieria je jedna od najproduktivnijih zatvorenih biljaka u smislu proizvodnje kiseonika. Može pomoći da lakše dišete, jer od njih vazduh postaje čistiji i da bolje spavate. Sve ovo smanjuje količinu stresa u životu.

2. Spatifilum – "ženska sreća"
biljka

Shutterstock

 

Čini se da se ova biljka ne zove uzalud "ženska sreća". Naučnici veruju da razmišljanje o biljkama sa velikim listovima, kao što je spatifilum, daje mir i poboljšava raspoloženje, pomaže da se razmišlja pozitivno. Istraživanja, nisu u stanju da dokažu da ovaj cvet poboljšava energiju u kući, ali se pouzdano zna da efikasno uklanja toluen i ksilen iz vazduha, čije dejstvo može izazvati stres.

3. Lavanda
lavanda

pixabay

 

Da li patite od stalnih previranja i stresa? Često uživajte u mirisu lavande, jer studija Iranskog centra za neuronauku ukazuje na složene efekte prijatnog mirisa ove biljke. Naučnici veruju da stabilizuje raspoloženje, ima antikonvulzivna, analgetička i neuroprotektivna svojstva.

4. Hrizantema
biljka

vikipedija/Hrizantema

 

Studija iz 2019. sa Univerziteta Nagasaki tvrdi da udisanje mirisa cveća hrizanteme može pomoći u poboljšanju raspoloženja. To je zbog specifičnog aromatičnog jedinjenja koje se takođe nalazi u listovima eukaliptusa. Takođe je dokazano da poboljšava kratkoročno pamćenje.

5. Jasmin
biljka

Shutterstock

 

Intenzivna aroma jasmina takođe ima terapeutska svojstva. U članku objavljenom u Solari Mental Health navodi se da udisanje arome cvetova ove biljke ublažava agresiju, okrepljuje, može sniziti krvni pritisak i ublažiti umor. Uzgajajte jasmin na prozorskoj dasci kako biste sprečili napadepanike, depresiju i nesanicu.

6. Nana
Nana

Shutterstock

 

Studija objavljena u The International Journal of Neuroscience tvrdi da udisanje i konzumacija listova mente dovodi do značajnog poboljšanja pamćenja. Dakle, ako se često žalite na zaborav, umor i smanjenu budnost, vreme je da ovu korisnu biljku nabavite u svom domu. 

7. Aloja
aloja

Shutterstock

 

Autori studije koju je sprovela Škola tradicionalne medicine u Teheranu zaključili su da ekstrakt aloje vere može podstaći dubok san, što zauzvrat može značajno smanjiti nivo stresa i anksioznosti.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading