Preukusna i jako zdrava: Započnite dan sa pitom od kiselog kupusa, provereno najbolja!

Vesti 11.01.2024 09:04 0

Kiseli kupus nije samo obična salata...

pita

Printscreen/Youtube

Danas pripremamo jedno od omiljenih tradicionalnih jela koje je izuzetno zdravo. U pitanju je posna pita s kiselim kupusom.

Ako hoćete da napravite nešto posno i zdravo u ove dane posta – napravite pitu. Oni koji su probali znaju koliko je ukusna, a ono koji nisu – vreme je da probaju. Neće se pokajati.

pita

Printscreen/Youtube

 
Šta je čini zdravom

Kiseli kupus nije samo obična salata. To je jedna od najzdravijih namirnica koje konzumiramo zimi. I treba ga jesti svaki dan prvenstveno zbog toga što je reč o prirodnom probiotiku koji hrani dobre bakterije u crevima, piše Lepota i Zdravlje. To je ključno za jak imunitet i svima nam je to prioritet u danima kada haraju razni virusi. Osim toga, ako ste na terapiji antibioticima, jedite kiseli kupus jer će on ubrzati obnavljanje narušene mikroflore creva. 

Ako ne postite, a volite slatki kupus, na TikToku-u smo pronašli odličan recept za pripremu  pite od svežeg kupusa:

 

 

Recept za posnu pitu od kiselog kupusa

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 šolja pirinča
  • so i biber po ukusu
  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu
  • ulje

Priprema: Uklonite vanjske listove kiselog kupusa i naseckajte ga sitno. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode. Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte rendanu šargarepu i kiseli kupus. Dinstajte sve zajedno dok povrće ne omekša. Dodajte oljušten i sitno iseckan krompir i dobro opran pirinač. Posolite i pobiberite po ukusu. Zatim dolijte malo vode i dinstajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine i pirinač ne nabubri. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi. Premažite jednu koru uljem i preko stavite drugu. Filujte kore i urolajte ih kao i svaku drugu pitu. Ili slažite jednu preko druge. Kako vam se više sviđa. Ukus će ostati isti. Ređajte jufke u podmazanu tepsiju, premažite ih uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, dok ne porumeni. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading