Upozorenje stručnjaka: Nošenje vunene kape može oštetiti kosu

Slobodanka Ćorić Vesti 11.01.2024 13:31 0

Važno je naglasiti da je vlaga ključna za održavanje zdrave kose, jer pomaže u zaštiti od spoljašnjih faktora, uključujući vremenske uslove

zima

Foto: istockphoto

Jedan od najpopularnijih materijala za zagrevanje u hladnim danima je vuna, a održavanje topline svih delova tela, uključujući i glavu, često podrazumeva nošenje šešira. Međutim, treba voditi računa o vrsti materijala za pokrivanje kako biste izbegli oštećenje kose. Izvršni direktor Este Medical Group, stručnjak za kožu i kosu Sem Clinkir upozorava na potencijalne negativne efekte nošenja vunene kape tokom hladnog vremena. Iako vuna može da održi glavu toplom, može izazvati gubitak kose.


Clinkir objašnjava: „Vuna je popularan izbor za zimsku odeću zbog svoje odlične sposobnosti zadržavanja toplote i prozračnosti koja sprečava pregrevanje.
Međutim, zima je razdoblje kada je kosa posebno osetljiva na oštećenja, a odabir pogrešnog materijala za tople kape može biti štetan."

„Hladan vazduh može osušiti prirodnu vlagu kose, čineći je suvom i lomljivom, sklonom pucanju vrhova i lomljenju.

Nošenje vunene kape može dodatno pogoršati ovo stanje, jer vuna i druge suve tkanine mogu privući vlagu i prirodna ulja iz kose i vlasišta“, upozorava Clinkir. Važno je naglasiti da je vlaga ključna za održavanje zdrave kose, jer pomaže u zaštiti od spoljašnjih faktora, uključujući vremenske uslove. Telo održava nivo vlage u kosi preko masne supstance poznate kao sebum, koja se može isušiti nošenjem vunene kape, piše Net.

 

Komentari (0)
Loading