Obavezno dodajte ovaj sastojak u gulaš: Meso se samo odvaja, a ukus dobija notu savršenstva

Slobodanka Ćorić Vesti 30.01.2024 15:24 0

Ne skidajte mast sa mesa, već samo opne i tetive

Obavezno dodajte ovaj sastojak u gulaš: Meso se samo odvaja, a ukus dobija notu savršenstva

Shutterstock

Postoji mnogo načina za pravljenje gulaša, a mi vam donosimo tajnu najboljeg - pravog gulaša, otkrio je kuvar Ivica Štruml. Izbor mesa je najvažniji deo posla „Uzmi goveđi vrat. Rame je dobra alternativa. Meso buta će biti vlaknasto i ne tako mekano.

Prilikom dinstanja luka važno je osetiti trenutak kada dodajemo meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu "kuvanog luka". Tako da boja ne sme da bude previše braon jer se neće raspasti i previše svetla jer neće biti ukusan. Nađite sredinu, nešto kao za rižoto.

Meso iseckati na veće kocke, možda 5 cm. Nije jelo za izložbu, pa će biti sočnije“, otkriva kuvar Ivica Štruml i dodaje: „Ne skidajte mast sa mesa, već samo opne i tetive. Loj će se otopiti i dati jelu dodatni 'ukus'. Ne štedite na vinu, kao ni na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crno i ono koje volite da pijete uz gulaš.

Postoje razne varijante gulaša. Ako je npr. u Mađarskoj naruči gulaš, doneće ti supu od gulaša. Austrijski je aromatičniji, ali ne znači i ljući”.

Sastojci: 1 dcl suncokretovog ulja ili svinjske masti u istoj količini, 1 kg goveđeg vrata, veće kocke 0,5 kg crvenog luka, 0,04 kg belog luka, 0,005 kg kima ili pola kašičice kima, 4 lovorova lista, 1 mala veza lišća peršuna, testenina.

Priprema: U tiganju sa debelim dnom, najbolje širem, zagrejte mast dok ne počne da se dimi, ali ne dozvolite da nastavi da se dimi. Dodati seckano meso i pržiti na jakoj vatri, pa izvaditi. U preostalu masnoću dodati sitno seckani crni luk.

„Nikada nemojte mešati, rendati, blendati ili bilo šta slično da bi vam bilo lakše. „Takav luk je groznog ukusa u jelima“, savetovao je kuvar Štruml i nastavio: Pržite luk, povremeno mešajući, dok ne porumeni. Ali ne dozvolite da postane braon. Vratite meso, i mešajte da se krčka dok tečnost ne ispari. Na taj način ste dehidrirali meso. Sipati vino i kuvati dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste po drugi put dehidrirali meso. Dodati 2/3 seckanog belog luka i najfinije izrendano korenasto povrće, 3 lovorova lista, mlevenu papriku, so i biber. Povrće će pustiti tečnost, pa pustite da još jednom ispari. To je treća dehidracija. Znaćete da je sva tečnost isparila po zvuku prženja“, otkrio je on.
 

Komentari (0)
Loading