Mnoge domaćice ovo nisu znale: Da bi vam kupus salata bila ukusna kao iz restorana, na kraju dodajte jedan sastojak

Slobodanka Ćorić Vesti 23.03.2024 08:15 0

Danas delimo jedan mali trik koji će vašu salatu učiniti ukusnijom

salata

Shutterstock

Kupus salata je neizostavna na srpskoj trpezi. Međutim, ne ispadne nam uvek onako kao u restoranu. Zbog toga sa vama danas delimo jedan mali trik koji će vašu salatu učiniti ukusnijom. 

Kupus je bogat askorbinskom kiselinom: 100 grama sirovog kupusa sadrži više do 60% dnevne vrednosti.

Prednosti askorbinske kiseline su neosporne:

  • Poboljšava metabolizam;
  • Reguliše procese oksidacije i redukcije u organizmu;
  • pomaže u neutralizacija produkta raspadanja metabolita;
  • povećava efikasnost;
  • bori se protiv stresa;
  • jača imuni sistem.

Pored toga, vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa i pretvara ga u hemoglobin. Stoga je kupus odličan za lečenje anemije. Ali imajte na umu da se prilikom kuvanja uništava i do 50% vitamina C u kupusu.

Vitamin K1 rastvorljiv u mastima (filokinon), neophodan za zgrušavanje krvi, rakođe je prisutan u velikim količinama u kupusu. Manjak ovog vitamina povećava rizik od krvarenja tokom traume i operacije. Takođe, vitami K1 učestvuje u stvaranju koštanog tkiva.

Samo 50 grama kupusa zadovoljiće 90% dnevne potrebe tela za silicijumom, koji:

  • štiti krvne sudove od oštećenja i daje im elastičnost, smanjujući tako rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti;
  • Učestvuje u sintezi hormona i kolagena;
  • pospešuje apsorpciju vitamina i minerala;
  • jača imuni sistem.

Jedući 200 grama kupusa dnevno, nadoknađujemo potrebu organizma za kalijumom za 25 odsto.

Kalijum u kombinaciji sa magnezijumom i natrijumom odgovoran je za zdravlje srca. Iako u malim količinama, kupus sadrži kalcijum, fosfor, sumpor, vitamine A, E, B1, B2, B6 i B9. Svi oni su neophodni za dobar rad tela.

Uprkos svim prednostima, kupus nije dobar za osobe koje pate od:

gastritisa,

pankreatitisa,

enterokilitisa,

pogorđanje peptičnih ulkusnih bolesti,

krvarenje u želucu i crevima.

U slučaju patologije gastointestinalnog trakta, preporučuje se konzumiranje termički prerađenog kupusa.

Recept za kupus salatu koji kuvari spremaju u restoranima

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • so
  • ulje
  • sirće
  • šećer na vrh kašičice

Priprema:

Kupus iseckajte sitno, prebacite u činiju pa dodajte so i šećer. Izgnječite kupus rukama i ostavite da odstoji par minuta. Sipajte ulje, a potom i sirće. Promešajte i dodajte so na kraju. So na kraju je ključan sastojak svake dobre salate, i domaćice obično tu greše.

Po inerciji prvo sipaju so u salatu, pa potom naliju sirće i ulje, što dovodi do toga da so padne na dno.

Komentari (0)
Loading