Ko se plaši paukova? Stručnjak objašnjava zašto nikada ne biste trebali da ih ubijate, imaju važnu svrhu u vašem domu

Vesti 17.04.2024 17:52 0

Paukovi su zapravo dobrodošli gosti u mnogim domaćinstvima s obzirom na to da su uglavnom bezopasni i pružaju čitav niz usluga

pauk

Shutterstock

Da li ste se ikada odmarali kod kuće, a onda vas je pauk uplašio do smrti?

Ako ste bili žrtva takvog iskušenja, bićete iznenađeni kada saznate da postoji veoma dobar razlog zašto nikada ne bi trebalo da ubijete pauka u svojoj kući.

Met Berton, stručni saradnik za entomologiju na Državnom univerzitetu Severne Karoline, objasnio je šta tačno ne treba raditi ako se uhvatite u ovakvoj situaciji.

Možda je teško shvatiti ako ste arahnofob, ali Met objašnjava da su pauci „važan deo prirode i našeg unutrašnjeg ekosistema“.

I ne samo to, već su i „sopstveni organizmi“.

Paukovi su zapravo dobrodošli gosti u mnogim domaćinstvima s obzirom na to da su uglavnom bezopasni i pružaju čitav niz usluga kao što je uklanjanje štetočina, a neki se čak hrane i drugim paukovima.

To je krug života.

pauk

Shutterstock

 

Stavljajući teoriju na test, Met i njegove kolege su sproveli vizuelno istraživanje sa 50 domova u Severnoj Karolini kako bi zabeležili koji insekti žive pod njihovim krovovima, prenosi Tyla.

Stručnjak je objasnio zašto nikada ne bi trebalo da ubijete pauka u svojoj kući.

Istraživači su otkrili da je „svaka kuća koju su posetili bila dom paukova“, a „najčešća vrsta“ na koju su naišli bili su teridide i podrumski pauci.

„Oba grade mreže u kojima čekaju da plen bude uhvaćen“, objasnio je Met. „Pauci ponekad napuštaju svoje mreže da love druge pauke na svom terenu, oponašajući plen kako bi uhvatili svoje rođake za večeru.

Takav plen može uključivati „neugodne štetočine, pa čak i insekte koji prenose bolesti“, kao što su komarci.

komarci

pixabay

 

Met je nastavio: „Dakle, ubijanje pauka ne košta samo života pauka, već može odvesti važnog predatora iz vašeg doma.

Ako to nije bilo dovoljno da vas ubedi da ostavite insekte na miru u svom domu, ima još nešto.

Istraživač je izjavio: „Paukovi ne žele da vas uhvate i zapravo radije izbegavaju ljude; mi smo za njih mnogo opasniji nego obrnuto.

Međutim, ako vas ideja o pauku u vašoj kući dovodi do očaja, onda „pokušajte da ga uhvatite i pustite napolje“ umesto da ga „zgazite“.

Budimo iskreni - niko ne želi da se bavi čišćenjem zgaženog pauka.

„Naći će gde da ode, a obe strane će biti zadovoljnije ishodom“, zaključio je Met. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading