Sutra veći deo Srbije slavi SVETOG NIKOLU, ali evo šta večeras nikako NE SMETE da uradite!

Najžena Vesti 18.12.2021 18:45 1

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli. Proslavlja se 19. decembra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Sutra veći deo Srbije slavi SVETOG NIKOLU, ali evo šta večeras nikako NE SMETE da uradite!

Printscreen/Youtube

Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i u krugu najbližih slave svetog Nikolu.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč “niki” znači pobeda, a “laos” znači narod, vernici.

Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet. Upokojio se u Miru, 345. godine, a potom su nekoliko vekova njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada. 1096. godine, posmrtni ostaci svetog Nikole preneti su u Bari, koji se nalazi u južnoj Italiji, u crkvu svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju, u crkvi svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući svetog Nikolu kao čudotvorca i iscelitelja.

Prema predanju se smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, te je stoga ovaj srpski kralj hram u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju i opremanje.

Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i nesreća. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika. I danas se veruje da sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova, sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih Svetaca. U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama Sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci.

Veliki broj vernika pravoslavne veroispovesti obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, kojom prilikom se uz sveću i slavski kolač, kao i Oče naš okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika.

 

U narodu vlada verovanje da je Sveti Nikola zaštitnik putnika i sirotinje.

Iako se većina rituala praktikuje na sam dan velikog sveca, postoje i oni koji važe i za povečerje slave. Stari narodni običaj nalaže da domaćini već danas počnu s pripremama za slavsku trpezu.

Postoji pravilo prema kom domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se svi drugi kućni poslovi ne smeju obavljati ni dan pre, ni dan nakon slave.

Dakle, zaboravite na čišćenje kuće, brigu o vešu, šivenje i sve druge svakodnevne obavezama.

Dešava se da ukoliko otac deli slavu sinovima, jedan uzme letnjeg, a drugi zimskog Svetog Nikolu.

Na sutrašnji dan bi valjalo darivati decu, jer je Sveti Nikola voleo decu i brinuo o njima, pa ih je stalno darivao.

Komentari (1)
Loading
Analiticar iz butika
19.12.2021 09:58

Sretna slava Sveti Veles, pravi naziv srpskog boga koga su hriscani preuzeli tj preimenovali u Svetog Nikolu. Sveti Veles je zastitnik stocara. Stoka se terala po raznim ispasama u nepreglednim krdima. Kako se zima primicala valjalo je stoku prodati. Data stocari postaju putnici i teraju stoku ka udaljenim primorskim trgovackim gradovima npr Dubrovnik, Solun, Carigrad... Ostavljaju zene i decu kucama. Stoku prodaju, a i kupuju zanimljive poklone deci i zenama haljine. Kad se vrate oko 19 decembra ubacuju poklone u carape vunene koje su se susile nad ognjistem za naredni hladni dan. Sutradan deca kad se oblace za narednu igru u snegu zaticu poklone i raduju se. Sveti Veles je vrlo bitan jer sve zavisi od stoke. Ujedno i od puta(da ne naidju na vukove, da ne padne neko govedo u klanac), da se dobro istrguju, znaci i trgovina.... Zato je Sveti Veles zastitnik stocara, putnika i trgovaca!!!!! A za decu donosilac poklona. Kako odredjen broj muskaraca je ostajao kuci da zene i decu onda poklone kao nisu donosili muskarci koji su putovali nego neki cika koga su nazvali po Svecu Velesu a on je za decu bio kao brat pa se onda kasnije i nazvao Bozic Bata koji je darivao decu poklonima.