Šta se dešava nakom umiranja? Naučnici su napravili SIMULATOR SMRTI, a mnogi nisu izdržali do kraja

Vesti 30.03.2023 12:10 0

'Simulator smrti' pokazuje kako izgleda umiranje, a oni koji su probali imali su jak osećaj panike i anksioznosti. Simulacija je toliko uznemirujuća da postoji osoblje koje će vas 'spasiti' kada postane previše

Šta se dešava nakom umiranja? Naučnici su napravili SIMULATOR SMRTI, a mnogi nisu izdržali do kraja

Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava kada umrete – sada to možete saznati zahvaljujući neobičnoj VR simulaciji koja vam omogućava da se suočite sa „iskustvom bliske smrti“ – ali mnogi kažu da ih to izaziva „paniku“.

Šta se dešava nakon što umremo je pitanje koje zbunjuje najveće mislioce od pamtiveka. Sada je jedan umetnik napravio izložbu koja pokazuje kako je smrt - iako su neki koji su je probali upozorili da može izazvati anksioznost.

Umetnik Šon Gladvel kreirao je izložbu pod nazivom „Prolazne električne oluje“ koja učesnike vodi kroz simuliranu deeskalaciju života, od srčanog zastoja do moždane smrti. Od vas se traži da legnete na lažni bolnički krevet i povežete se sa monitorom otkucaja srca.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nasitra (@nasitra)

 


Simulacija je toliko uznemirujuća da ima osoblja koje će vas 'spasiti' kada je previše. Markus Kruk, stanovnik Melburna koji takođe ima izložbu na festivalu, objasnio je kako je zaista iskustvo VR smrti.

- Vidim kako mnogi kažu da izaziva uznemirenost i paniku. Definitivno je na granici... Dešava se da legnete, krevet vibrira... Dolaze vam lekari i pokušavaju da vas ožive, ali ne ide. Onda plutaš pored njih i ide dalje... - opisuje Kruk.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Boddy (@f21d4y)

 


Ovo VR iskustvo je u Australiji, deo Melbourn Nova, velikog kulturnog festivala u australijskom gradu sa više od 200 umetnika. Traje do avgusta - i možete ga sami isprobati ako odete tamo, prenosi Mirror.

 

 

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading