Vil Smit je ćelavost svoje žene branio ŠAMAROM: Sonju iz Beograda je ALOPECIJA naučila da kosa NIJE simbol ženstvenosti i lepote

Vesti 30.03.2023 12:00 1

Sonja Milosavljević iz Beograda je odlučna da neće dozvoliti da njena kosa definiše njenu lepotu i ženstvenost, pa je za svoju borbu sa alopecijom pronašla jednostavno rešenje

Vil Smit je ćelavost svoje žene branio ŠAMAROM: Sonju iz Beograda je ALOPECIJA naučila da kosa NIJE simbol ženstvenosti i lepote

Privatna arhiva

Gubitak kose, bilo da je uzrokovan alopecijom ili nekim drugim faktorom je jako stresno iskustvo. 

Ovaj poremećaj ne utiče fizički na zdravlje, ali zato može doneti ozbiljne psihološke i mentalne posledice. Kruna ženske lepote je, prema mnogim društvenim standardima, kosa. Od malih nogu nas uče da je žena sa dugom, bujnom kosom privlačnija i poželjnija. U filmovima, pesmama, bajkama (pomenućemo Zlatokosu), reklamama i drugim medijima, žena sa kosom je predstavljena kao simbol ženstvenosti i lepote, ali naša sagovornica Sonja Milosavljević smatra da su to puki stereotipi.

- Mene je alopecija naučila da kosa nije simbol ženstvenosti i lepote. Zapravo, sada sam sigurna da fizički izgled uopšte ne određuje da li je neko privlačan. Društvo nameće norme, ponašanja i izgled koji je prihvatljiv okolini. Da sam se rodila na nekom drugom kraju sveta, u nekom afričkom plemenu, bilo bi potpuno normalno i očekivano da hodam gole glave, a simbol ženstvenosti bi bilo potpuno nešto drugo. Biti lep iznutra je već nešto univerzalno. Mnoge žene imaju problem sa opadanjem kose, da li zbog porođaja, preležane Korone, karcinoma, ili im je prosto genetski tako urođeno, kao meni. I to jeste proces koji je težak, šokantan i narušava samopouzdanje. Treba da učinimo sve da poboljšamo stanje, ali i da naučimo da budemo okej ukoliko se stanje ne popravi. Prihvatanje je već pola posla. Na kraju krajeva, uvek se možete potpomoći perikom - ispričala je Sonja Milosavljević za Naj ženu.

Vil Smit je ćelavost svoje žene branio ŠAMAROM: Sonju iz Beograda je ALOPECIJA naučila da kosa NIJE simbol ženstvenosti i lepote

Privatna arhiva

 

Poremećaj na koži glave, koji uzrukuje opadanje kose na pečate i to najčešće na temenu, stručno se naziva alopecija areata. Obično se prvo javlja opadanje kose na sitne pečate i to je osnovna naznaka ovog problema. Pečati se uglavnom javljaju iznenada i pogađaju samo ograničeno područje. Kod Sonje su se prvi problemi javili u osnovnoj školi.

- Zapravo, moj prvi susret sa alopecijom desio se još u osnovnoj školi. Tada mi se na glavi pojavio pečatić veličine zrna graška. Odrađeni su svi pregledi, uzrok je pripisan stresu i uz lokalnu terapiju, kosa je ponovo izrasla. Isto mi se dogodilo još nekoliko puta u životu, tako da sam prilično smireno prihvatila činjenicu da ću prošlog leta morati da pripazim kako skupljam kosu u rep. Međutim, na jesen sam primetila da mi kosa i dalje opada, i da pored jednog, sada već ne tako malog pečata, na glavi imam još desetinak. Oni su vrlo brzo počeli da se spajaju i sada sam imala već čitave celine bez kose. Iako sam primenjivala terapiju sve vreme, proces nije mogao da se zaustavi. Onog momenta kada više nisu mogli ni na koji način da se prikriju delovi bez kose, kupila sam svoju prvu periku. Iako nije bilo poente da čuvam preostalih nekoliko pramenova na glavi, bilo mi je jako teško da se odvojim od njih. Ipak, poslednjeg dana decembra meseca prošle godine, obijala sam glavu i od tada mi kosa nije porasla. Iako je bolest rapidno napredovala, to nije nešto što se dogodilo preko noći, tako da je teško vezati reakciju za određeni trenutak. To je čitav jedan vrtlog emocija, od straha, nemoći i tuge, do naboja hrabrosti, optimizma i snage, koji se i dan danas smenjuju.

 

 

 

Ženama je potrebno reći da nisu same u ovoj borbi. Džejda Pinket Smit je jedna od žena koja se suočava sa ovim problemom. Vil Smit je njenu ćelavost branio šamarima. A Sonja je jedna od onih žena koja je bez filtera ogolila dušu, baš kao i glavu. Ako bude uspela da osvesti barem jednu ženu, da biti ćelav nije sramota, ona je ispunila svoju misiju. 

- Neprijatno ti je samo ako ti imaš nelagodnost u sebi. Sve je do tvoje percepcije. Treniram bez perike i to je bilo prvo mesto gde sam odlučila da se ogolim. Logično mi je bilo da na mestu gde se bavim fizičkom aktivnošću ne nosim na sebi ništa što bi me sputavalo. I pošto sam duboko u sebi odredila da to tako prosto mora, tako sam i ulazila u teretanu. Stav koji sam zauzela učinio je da to bude potpuno normalno i za mene i za okolinu. I verujte, nisam osetila nijedan pogled, nikoga moja glava nije ni zanimala. Sa druge strane, moraš biti svestan i okej sa tim da kao žena bez kose na glavi privlačiš pažnju i izazivaš reakcije. Jako se trudim da ne budim sažaljenje kod drugih i to rešavam samo jednim vedrim osmehom. Kada zračiš energijom sigurnog i zadovoljnog čoveka, tu nema prostora ni za šta drugo. Ako bih samu sebe sažaljevala, sažaljevali bi me i drugi. Na jednoj proslavi, dok sam igrala i mlatila rukama u zanosu, perika mi se zakačila za sat i ja sam je celu svukla sa glave. Da, jako me je bilo sramota, naročito što tada još niko nije znao za moj problem. U sekundi sam se dozvala, vratila je na glavu, nasmejala se i nastavila da igram kao da se ništa nije dogodilo. Ljudi su kulturni, niko me ništa nije pitao, a ja sam se izborila da me niko ne gleda tužnim očima - u nastavku je ispričala Sonja Milosavljević.

 

 

Ova hrabra devojka želi da prenese poruku svim ženama koje se bore sa gubitkom kose - ne dozvolite da vas gubitak kose definiše. Umesto toga, usredsredite se na druge aspekte svog života koji vas čine posebnim i vrednim. Fokusirajte se na svoje talente, osobine i interese. Budite ponosne na svoja životna postignuća i ne dozvolite da vam nedostatak kose stane na put.

- Iskustveno mogu da kažem da čovek nekada mora da dotakne dno da bi se ponovo izdigao još jači. Trudim se da budem iskrena i transparentna u životu, a svako moje pojavljivanje sa perikom u javnosti, činilo je da se osećam kao da se lažno predstavljam ljudima. Smučilo mi se da imam svoju tajnu. Želja za potpunom slobodom mi je dala snagu. Poslušala sam svoj instinkt i odlučila da idem otvoreno kroz život. U jednom momentu sam shvatila da sam sebi lepša ćelava, nego sa gomilom neke veštačke kose na licu, da se više sebi dopadam kada sam real. Nisam ni slutila da će jedna fotografija na Instagramu izazvati toliko reakcija. Tek tad sam shvatila koliko moja priča možda može uticati i ohrabriti nekoga ko ima slični problem. Žene mi pišu da sam im inspiracija, a nisu ni svesne koliko je svaka njihova reč moj oslonac da opet ne padnem. Za mene je ovo deo procesa ličnog isceljenja, a pomisao da može postati i deo tuđeg je najveći blagoslov. 

Vil Smit je ćelavost svoje žene branio ŠAMAROM: Sonju iz Beograda je ALOPECIJA naučila da kosa NIJE simbol ženstvenosti i lepote

Privatna arhiva

 

Lakoća sa njenim problemom nije došla preko noći. 

- Strašno je kada vam prilikom svakog pranja ispadaju čitavi pramenovi kose, muka vam je od sakljupljanja dlaka svuda po kući i gubite se u svakodnevnom rasporedu stavljanja preparata i uzimanja preporučenih suplemenata. U januaru ove godine sam izgubila i obrve. U mom slučaju to je bila kap koja je prelila čašu. Mrzela sam da se pogelam ujutru u ogledalo. Čini mi se da ne postoji dan tog meseca kada nisam zaplakala. Kada sam otišla na dijagnostiku putem kvantne medicine, ocrtalo se da je od 100% mojih emocija, 96% tuga. Kratko rečeno: pala sam. 

Lepota dolazi iznutra, a vera u sebe i samopouzdanje su još privlačniji od bilo koje frizure. Budite hrabre, budite snažne i budite ponosne na ono što ste i ono što imate - i svet će vas poštovati i ceniti baš zbog toga.

- Nije važno šta nosiš na glavi, već šta ti je u istoj. Da bi bila lepa, žena mora da zrači samopouzdanjem i sigurnošču, a preduslov za tako nešto je voleti sebe. To je veština, koju i sama treba još da savladam. Moramo da shvatimo da nam je u životu sve dato sa nekim razlogom, da su lomovi koje imamo naše najbolje lekcije. Treba dati vremena tom procesu da sazri, dopustiti sebi da odboluješ i sažvaćeš sve što ti se dešava, i konačno prihvatiš činjenice onakve kakve jesu. U jednom trenutku obavila sam razgovor sa sobom: U redu, ti sada nemaš kosu, i postoji velika verovatnoća da je više nikada nećeš imati. Šta ćeš da uradiš sa tim? Mogu da se krijem od sebe i drugih, plačem nad svojom sudbinom i ostanem nesrećna - mogu i da se fokusiram na rešenje i svoju slabost preokrenem u snagu. Na kraju, ali ne i manje važno, kroz ovo ne moraš i ne treba da prolaziš sama. Neizmerno sam zahvalna svojoj porodici i prijateljima što imaju strpljenja za mene, momcima koji su me gledali istim očima kada sam im otkrila svoju tajnu, svim divnim ljudima koji su mi uputili poruke podrške i slučajnim prolaznicima koji su imali potrebu da mi upute neki kompliment. Sva energija koju dobijam čini da budem još jača i da ovo poprima jedan potpuno novi smisao. Biti iskren prema sebi i drugima je uvek prava stvar.

Komentari (1)
Loading
Mira
31.03.2023 10:08

Iz pakla alopecije se nije lako izvuci.Godinama se borim, a leka nema