Nije htela da leži u krevetu i čeka SMRT: Slovenka otišla na eutanaziju u Švajcarsku

Vesti 08.04.2023 11:43 0

Učiteljica iz Slovenije Alenka Čurin Janžeković umrla je 13. marta u Švajcarskoj uz pomoć eutanazije, za čiju se legalizaciju godinama zalagala u Sloveniji.

Nije htela da leži u krevetu i čeka SMRT: Slovenka otišla na eutanaziju u Švajcarsku

Printscreen/Youtube

"Popila je gorko piće, a onda uzela još jednu čokoladicu", opisao je Alenkine poslednje trenutke suprug Marijan u intervjuu za Slovenske novice. Supruzi je obećao da će zauvek nastaviti da se bori za legalizaciju eutanazije.

Supruzi je obećao da će zauvek nastaviti da se bori za legalizaciju eutanazije u Sloveniji. Alenka je rođena 6. jula 1957. godine u Mariboru. Bolovala je od Morkiovog sindroma, nasledne metaboličke bolesti. Zbog nedostatka enzima, njene kosti i hrskavica su se polako raspadale. U životu je imala više od deset operacija, telo joj je bilo skoro potpuno ukočeno i kretala se uz pomoć štaka. Ova neizlečiva bolest pogađa jednu osobu od sto hiljada.

- Ne plašim se. Konačnu odluku donela sam kada sam imala velike bolove, a znam da će biti sve gore i gore - rekla je za Večernji list 2019. Njena bolest se produbila, bilo joj je sve teže da govori i pronalazi prave reči. Više nije bila samostalna i svakodnevno joj je pomagala pomoćnica Larisa. Osećala je da je došlo vreme za dostojanstvenu smrt.

Morkiov sindrom je retko metaboličko stanje koje može da prouzrokuje da osoba razvije probleme sa skeletom. Očekivani životni vek osobe sa Morkiovim sindromom može da varira u zavisnosti od težine simptoma. Simptomi Morkiovog sindroma nastaju usled promene gena koju osoba nasleđuje od svojih roditelja. Ove promene omogućavaju velikom molekulu šećera keratan sulfatu da se podigne do toksičnih nivoa unutar ćelija osobe. Nakupljanje keratan sulfata može vremenom oštetiti skelet osobe. Takođe može uticati na oči, srce i respiratorni sistem. Osoba sa Morkiovim sindromom obično ima kraći životni vek. 

- Imam takozvano zeleno svetlo za Švajcarsku. To je prva stvar koja vas... opušta i govori vam da ste prihvaćeni, da imate dovoljno ozbiljan zdravstveni problem. Imate doktora koji će vam napraviti koktel - rekla je ona krajem 2022. godine, nekoliko meseci pre smrti.


Ceo postupak eutanazije u Švajcarskoj košta 10.790 franaka, a uslovi su neizlečiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i dovodi do smrti. Mogu se prijaviti i oni koji pate od nepodnošljivih bolova koji se ne mogu ublažiti i oni sa trajnim invaliditetom. Osim u Švajcarskoj, eutanazija je legalna i u Belgiji, Španiji i Holandiji.
 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading