Amerikanci obožavaju Vladanku, srpsku kuvaricu: Spremila im je čuveno VALJEVSKO jelo, a oni su potvrdili da je to čista umetnost

Z. Tucovic Vesti 19.05.2023 18:00 1

Ona i njena porodica žive u Temekuli u Kaliforniji.

Amerikanci obožavaju Vladanku, srpsku kuvaricu: Spremila im je čuveno VALJEVSKO jelo, a oni su potvrdili da je to čista umetnost

Printscreen/Youtube

Rođena je u selu Međaši kod Bijeljine, završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom decom Mikaelom i Markom, prenose Aktuelnosti US.

– Posvetila sam se kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, pre svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita. Moje recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju – kaže Vlada Vladić, koja u svojoj bašti uzgaja američko i srpsko povrće.

I srpsku lozu je zasadila u svom dvorištu u Kaliforniji da bi mogla za Amerikance da proizvodi čuvenu crnogorsku rakiju.

 

Vladanka Vladić, poznata je kao Vlada Vladić i vlasnica je šest titula najbolje američke domaćice i kuvarice, a takođe je osvojila zvanje "Majstora varjače". Njen kulinarski talenat proslavio se receptom za pečene babure iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje pretvara u hranljivu salatu za mališane uz dodatak povrća i limuna.

Vlada Vladić je postala poznata širom Sjedinjenih Američkih Država snimajući serijal reportaža o srpskoj kuhinji tokom posete Srbiji pre dve godine. Ove reportaže i dalje se prikazuju na 223 lokalne televizije u SAD-u, kao i na jednom nacionalnom kanalu.

Ona trenutno učestvuje u polufinalu takmičenja magazina "Bon appétit" zajedno s trideset drugih takmičarki. Vlada je prihvaćena kao Amerikanka srpskog porekla koja se bavi kulinarstvom, domaćinstvom i obrazovanjem mladih majki i dece u borbi protiv gojaznosti. Njen pristup kulinarstvu, koji se oslanja na stare srpske recepte s puno svežeg voća i povrća, domaćim testima, mlekom i mesom, oživljava sećanja starijih Amerikanaca na prošlost kada se u SAD-u jela zdrava hrana.

 

Komentari (1)
Loading
zora
20.05.2023 06:56

Sve vrste nasih pita su zdrava hrana? Nigde nevideh povrce koje je prvo u reci zdrava hrana.