Tražio da se razvede, a žena je kroz suze postavila jedn uslov: Posle mesec dan doživeo nešto što mu je slomilo srce

Slobodanka Ćorić Vesti 05.01.2024 15:55 0

Sela je i jela u tišini. Primetio sam bol u njenim očima. Odjednom nisam znao kako da otvorim usta. Ali morao sam da joj kažem šta mislim

razvod

Shutterstock

Tražio je razvod, a žena se odmah složila sa jednim uslovom. Pouka koju priča nosi puna je težine života, ali i jednostavnosti ljubavi, poštenja i istine. Neki će se možda naći u njegovim redovima, drugima će poslužiti kao šablon za ne odustajanje i važnost malih stvari koje mogu biti od velikog značaja za srećan život.

Kada sam te noći došao kući, dok je moja žena služila večeru, uzeo sam je za ruku i rekao:

- Moram nešto da ti kažem. Sela je i jela u tišini. Primetio sam bol u njenim očima. Odjednom nisam znao kako da otvorim usta. Ali morao sam da joj kažem šta mislim.

- Želim razvod, rekao sam mirno. Nije izgledala iznervirana mojim rečima, već me je tiho pitala: - Zašto? Izbegao sam njeno pitanje. To ju je naljutilo. Bacila je pribor za jelo i počela da viče na mene...


Te noći više nismo razgovarali. Ona je plakala. Znao sam da želi da zna šta se desilo sa našim brakom. Ali nisam mogao da joj dam zadovoljavajući odgovor, izgubio sam glavu zbog Ivane. Nisam je više voleo. Samo mi je bilo žao! Sa dubokim osećanjem krivice, sastavio sam brakorazvodnu nagodbu u kojoj je pisalo da će ona dobiti našu kuću, auto i 30% udela u mojoj kompaniji.

Pogledala ga je i onda ga pocepala na komade. Žena koja je sa mnom provela 10 godina svog života postala mi je stranac. Bilo mi je žao njenog izgubljenog vremena i energije, ali nisam mogao da vratim ono što sam rekao jer sam jako voleo Ivanu. Počela je mnogo da plače pre nego što je progovorila, što sam i očekivao. Njen plač je zapravo bio pravo olakšanje za mene.

Ideja o razvodu, koja me je proganjala nekoliko nedelja, sada je delovala čvršće i jasnije. Sutradan sam došao kući veoma kasno i zatekao je za stolom kako nešto piše. Nisam večerao, već sam otišao direktno u krevet i odmah zaspao jer sam bio umoran od napornog dana sa Ivanom. Kada sam se probudio, ona je još uvek pisala za stolom. Nije me bilo briga pa sam se okrenuo i nastavio da spavam. Ujutro mi je predstavila svoje uslove za razvod: nije htela ništa od mene, ali joj je trebalo odlaganje od mesec dana do rastave.


Zahtevala je da tih meseci oboje pokušamo da živimo što normalnije. Njeni razlozi su bili jednostavni: naš sin u tom mesecu ima ispite i nije želela da ga opterećujemo neuspelim brakom. To mi je bilo prihvatljivo. Ali imala je još jednu molbu, želela je da se setim kako sam je nosio u naš svadbeni apartman na dan našeg venčanja. Zahtevala je da je tokom tog meseca svako jutro nosim od naše spavaće sobe do ulaznih vrata.

Mislio sam da je potpuno poludela. Ali da bi naši poslednji dani zajedno bili podnošljivi, pristao sam na njene čudne zahteve. Rekao sam Ivani koje je uslove moja žena postavila za moj razvod... Ona se grohotom smejala i mislila da je to apsurdno. Bez obzira na njene trikove, ona mora da se suoči sa razvodom, rekla je prezrivo. Supruga i ja nismo imali nikakav fizički kontakt od kada sam izrazio želju za razvodom. Kada sam je nosila prvog dana, oboje smo izgledali nezgodno. Naš sin je pljesnuo iza nas:

- Tata drži mamu u naručju. Te reči su me pogodile. Od spavaće sobe do dnevne sobe i do vrata, prešao sam više od 10 metara sa njom u naručju. Zatvorila je oči i tiho rekla: - Ne govori našem sinu za razvod. Klimnuo sam, pomalo uznemiren.

Ispustio sam je ispred vrata. Otišla je da sačeka autobus za posao. I sam se odvezao u kancelariju. Drugi dan nam je bio mnogo lakši. Naslonila se na moja prsa. Mogao sam da osetim miris njene bluze. Shvatio sam da tu ženu odavno nisam pažljivo pogledao. Shvatio sam da ona više nije tako mlada. Imala je nekoliko bora na licu, a kosa joj je bila seda. Naš brak joj je uzeo danak. Na trenutak sam se pitao šta sam joj uradio.

Četvrtog dana kada sam je pokupio, osetio sam da se vraća osećaj intimnosti. To je bila žena koja je dala 10 godina svog života za mene. Petog i šestog dana osetio sam da ponovo raste osećaj intimnosti. Ivanu nisam ništa rekao o tome.

Kako je mesec odmicao, postalo je lakše nositi je. Možda me je svakodnevna vežba ojačala. Jednog jutra je birala šta će obući. Isprobala je nekoliko haljina, ali nijedna joj nije pristajala. Onda je uzdahnula:

- Sve moje haljine su postale prevelike... Odjednom sam shvatio koliko je smršala i da je to zapravo razlog zašto mi je sve lakše da je nosim. Odjednom mi je sinulo... Toliko je tuge i gorčine nosila u srcu. Nesvesno sam ispružio ruku i pomilovao je po glavi. Naš sin je u tom trenutku došao i rekao:

- Tata, vreme je da izvedemo mamu. Videti svog oca kako svaki dan nosi majku u naručju postalo je suštinski deo njegovog života. Žena ga je pozvala bliže i čvrsto ga zagrlila. Okrenuo sam glavu na drugu stranu jer sam se plašio da bi se u poslednjem trenutku mogao predomisliti. Onda sam je uzeo u naručje, hodajući preko spavaće sobe do dnevne sobe, pa u hodnik. Njene ruke su se tako prirodno i nežno obavile oko mog vrata. Držao sam je čvrsto, kao na dan našeg venčanja. Ali njeno smanjenje telesne težine me je veoma rastužilo.

Poslednji dan, kada sam je držao u naručju, jedva sam mogao da napravim korak. Naš sin je išao u školu. Čvrsto sam je držao i rekao:

- Nisam primetio da u našem životu nedostaje intimnosti. Odvezao sam se do kancelarije... Istrčao iz auta ne zaključavši vrata. Plašio sam se da će me svako odlaganje naterati da se predomislim. Popeo sam se. Ivana je otvorila vrata i rekao sam joj:

- Žao mi je, ali ne želim više razvod. Pogledala me je začuđeno, a zatim mi dodirnula čelo.

- Imaš li temperaturu, pitala je. Maknuo sam njenu ruku sa glave.

- Žao mi je, Ivana, rekao sam, neću se razvoditi. Moj bračni život je bio dosadan verovatno zato što ni ona ni ja nismo cenili detalje u našim životima, a ne zato što se više nismo voleli. Sada shvatam da sam od trenutka kada sam je nosio u naručju na dan našeg venčanja, trebalo da je nosim tako dok nas smrt ne rastavi.

Ivana kao da se iznenada probudila. Ošamarila me je, zalupila vratima i briznula u plač. Ostavio sam je. Naručio sam buket cveća za svoju ženu u cvećari na putu kući. Prodavačica me je pitala šta da napišem na kartici. Nasmejao sam se i napisao:

- Nosicu te svako jutro dok nas smrt ne rastavi. Te noći sam stigla kući sa cvećem u ruci i osmehom na licu. Potrčao sam uz stepenice da nađem svoju ženu u krevetu - mrtvu. Mesecima se borila protiv raka, a ja sam bila toliko zaokupljena Ivanom da nisam ništa primetila. Znala je da će uskoro umreti i želela je da me spase svake negativne reakcije na razvod zbog našeg sina. Bar u očima našeg sina, ispao sam brižan muž...
 

Komentari (0)
Loading