"Smišljaju da me proglase ludom": Veru pod stare dane, snaja i sin žele da izbace iz kuće, a iza svega se krije mučna priča

Slobodanka Ćorić Vesti 09.04.2024 13:42 0

Kaže da sa njom ne komuniciraju, a zabranili su i unucima da komuniciraju sa bakom. Ali to nije najgori deo priče

baka

Shutterstock

Ugovori o izdržavanju sklopljeni sa decom nisu jednostavna stvar i često dovode do toga da obe strane koje su ga potpisale završe sa trajno oštećenim odnosima. Osim toga, nije ih lako raskinuti. U to se uverila  67-godišnja Vera, koja je potpisala ugovor sa sinom i snajom, da bi ga na sudu poništila. Ali u njenom slučaju, raskid ugovora samo je pogoršao stvari. Sada, uverena je, njena snaja i sin čine sve da je izbace sa imanja. "Smišljaju način da me proglase ludom da bi me smestili u psihijatrijsku ustanovu“, poverava se.

Kaže da sa njom ne komuniciraju, a zabranili su i unucima da komuniciraju sa bakom. Ali to nije najgori deo priče. „Policija je intervenisala nekoliko puta. Sin me fizički i psihički zlostavlja, a snaja psihički. Žive u kući koju smo sagradili ja i moj pokojni muž. Oni su na prvom spratu kuće, a ja u prizemlju. Ponašaju se kao da ja živim u njihovoj imovini, a ne u imovini njihovih roditelja teško stečenom“.

Policija je intervenisala nekoliko put
 

Na žalost, uverena je da njena snaja i sin jedva čekaju njen odlazak sa ovog sveta kako bi dobili nasledstvo. „Umesto da sa 40 godina počnu da grade svoj krov nad glavom, oni izmišljaju kako da se domognu kuće na lopovski način. Žalosno je što naš zakon to dozvoljava i svi staju na stranu jačeg umesto da štite slabije. Teško mi je kada na sudu lažu, a sudija veruje njemu, a ne medicinskoj dokumentaciji. Uvek je u pravu i nekažnjeno je“.

Ona kao glavnog krivca za ovakvo stanje vidi u svojoj snaji.

„Draga snajo, pošto me ne vidiš pod mojim krovom, skloni se i započni svoj život. Uspela si da nateraš mog sina da mrzi svoje roditelje. Zaboravila si odakle si došla i uslove koji su te dočekali. Toliko voliš sebe i svoje materijalne stvari da ne razmišljate o tome koliko tvoja deca pate jer ste ih oduzeli baki i pokojnom dedi“, samo je deo potresnog pisma ove nesrećne žene.

Ugovor o izdržavanju može biti i opasna stvar

"Šta da radim?" pita slomljena od bola, jer se nije ni slutila da će se tako osećati u sopstvenoj kući. U ovom slučaju, izvesno je da posla ima za razne institucije, ali pre svega za policiju i pravosuđe. Za pretpostaviti je da sin ima suvlasnički udeo u kući i da ona ne može da ga iseli sa svoje adrese. Ali izgleda da je sve počelo nesrećnim sporazumom o izdržavanju koji nije ispunio očekivanja izdržavanog lica i platiša.

Najčešća greška koju stariji ljudi prave pri sklapanju ovakvog ugovora je što ne navedu sve što im je potrebno. Dešava se da samo navode da stan ili kuću ostavljaju davaocu izdržavanja, a da će ih zauzvrat ta osoba izdržavati do smrti, umesto da budu precizni do najsitnijih detalja. Jer ako postoji sudski spor, teško je utvrditi šta sve spada pod ugovoreno izdržavanje.

Ugovor treba da sadrži bukvalno sve – količine i učestalost; od nabavke sezonske obuće i odeće, obezbeđivanja pedikera i frizera do kompletne zdravstvene zaštite, zadovoljavanja kulturnih potreba i svega što je potrebno za dostojanstvenu starost.

Ako je ugovorom definisan smeštaj u dom za stara i nemoćna lica, mora se definisati ko će platiti razliku do cene smeštaja. Takvi detalji pomažu da se na sudu utvrdi da li je davalac izdržavanja ispunio svoje obaveze ili ne. Pre nego što sklopite bilo kakav ugovor o održavanju, uradite se informišite.

Komentari (0)
Loading