NAJLEPŠA JELA ZA VIDOVDAN Domaćice iz Kosova ih tradicionalno prave svake godine za veliki praznik, prenose se s kolena na koleno

Jelena Vukelić Vesti 28.06.2023 11:38 0

Ova jela se svake godine na Kosovu prave za Vidovdan

baklava

Shutterstock

Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja.

Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, ovo su recepti srpskih domaćica iz Kosovska Mitrovice, Zvečana, Velike Hoče, Prizrena, Orahovca i Novog Brda, a sakupila ih je "Blic žena".

 

Prizrenski ćebap

gulaš

Shutterstock

 

 

Teleći kotleti – 1 kg

crni luk – 500 gr
paprika – 500 gr
paradajz – 2 kg
pirinač – pola šoljice
bamija – 15 kom
so, biber
ulje

Priprema:

Pravi se od telećeg kotleta (najbolje), jagnjetine, a može i ovčetine. Ako ima teletine, treba meso skinuti s kosti (od njih se pravi izvanredna supa za nalivanje), pa je iseći na komade kol’ko za zalogaj, i ostaviti na stranu. Ako, pak, u jelo ide ovčetina ili junetina, meso se takođe iseče, pa obari dok ne smekša, a supa sačuva za nalivanje. U svakom slučaju valja baratati s kilogramom mesa.

Onda na ulju treba propržiti pola kile luka isečenog na kriške. Kada je do pola izdinstan, doda mu se meso, pa sve ukrčka do kraja.

U đuveč se ređa ovako: polovina mesa i luka, soli i bibera po ukusu, pola kile sveže paprike sečene na kolutove, petnaestak komada bamija, pa sve zaspe s pola šoljice opranog pirinča. Opet se posoli i pobiberi, pa nabaci ona druga polovina mesa i luka. Još jednom valja posoliti i pobiberiti, pa sve naliti šoljicom one supe.

Dve kile svežeg paradajza valja oljuštiti i iseći na kriške, pa ovim zatrpati đuveč.

Sve se pripusti rerni koja će posao obaviti do pred kraj na 200 stepeni dok paradajz ne upari, a viljuška lako prolazi kroz meso.

 

Birjan

spanać

Shutterstock

 

 

Sastojci:

150 g pirinča
300 g spanaća
1 glavica crnog luka
malo ulja
3 jajeta
suvi začin
malo soli
peršun, biber

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati mu pirinač, začin, so, biber i kratko dinstati. Naliti vode i obariti pirinač. Skuvati spanać i iseći sitno. Ocediti i umešati u kuvan pirinač. Sipati u vatrostalnu činiju, naseckati peršuna, pa preko razbiti tri jajeta. Zapeći u rerni oko 15 min. dok se jaja ne ispeku.

 

Hočanske baklave

baklava

Shutterstock

 

 

Sastojci:

tanke kore - 500 g
orasi - 200 g
griz - 4 ravne kašike
1 vanilin šećer
margarin - 125 g
ulje -1 dl
cimet po ukusu

Za sirup:

šećer - 600 g
voda - 2 dl
1 limun

Priprema:

Najpre napravite sirup kako bi se, pre nego što njime prelijete baklavu, dobro ohladio. Šećer i vodu kuvajte desetak minuta. Kašikom proverite da li je sirup gotov. Kad poslednja kap ostane na kašici, u šerpu dodajte limun izrezan na kolutove i vanilu. Pošto pusti još jedan ključ, kuvajte još pet minuta. U posebnom sudu pomešajte mlevene orahe, suvo grožđe, griz i cimet, pa umešajte malo vode tako da masa bude gusta.

Koru savijte napola, a na sam kraj stavite fil debljine centimetar i po. Urolajte čvrsto i ređajte u pleh. Isecite parčad dužine cigarete, a pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Kad se baklave prohlade, prelijte ih sirupom.

Komentari (0)
Loading