Vitamin C je ključan u nezi kože: Nije dovoljno samo da ga pijete, evo šta morate da radite

Olja Jelić Vesti 16.07.2023 09:00 0

Vitamin C je magični sastojak svih antiejdž proizvoda, sa dobrim razlogom.

Nega lica

Shutterstock

Vitamin C neophodan nam je u ishrani - ima mnogo uloga u funkcionisanju organizma, uključujući proizvodnju kolagena, kao i antioksidanata u imunološkom sistemu. A zašto je vitamin C toliko popularan u nezi kože? Odgovor leži u ulozi koju on ima u proizvodnji kolagena u našem telu.

Kolagen je važan deo snage i elastičnosti kože. Gubitak kolagena je jedan od razloga za razvoj bora. Iako se proizvodnja kolagena prirodno smanjuje kako starimo, neke stvari kao što su izlaganje suncu (poznato i kao fotostarenje) i pušenje mogu prerano smanjiti nivo kolagena u našem telu.

Nega

Shutterstock

 

Slobodni radikali takođe mogu da utiču na starenje kože, a kao antioksidant, vitamin C može pomoći da se oni neutralizuju pre nego što nanesu štetu telu. Postoji, dakle, više od jednog razloga zašto je vitamin C dobar za uklanjanje bora na koži. Čak je utvrđeno da je efikasan u sprečavanju opekotina od sunca, ako se primeni pre izlaganja njegovim zracima.

Pored toga, za one koji su zabrinuti zbog tamnih mrlja i fleka na koži od sunca, pokazalo se da lokalni vitamin C olakšava hiperpigmentaciju. Takođe se pokazalo da pomaže u ublažavanju ožiljaka od akni i otklanjanju hrapavosti kože.

Međutim, konzumiranje puno vitamina C putem ishrane zapravo ne povećava količinu vitamina C koja završava u koži, jer se sistem za varenje oslobađa viška. Najefikasniji način da ga unesete i u kožu (ako imate dovoljno vitamina C u ishrani) jeste da ga nanesete direktno na kožu, piše Zadovoljna.rs.

Nega kože

Shutterstock

 

Važno je napomenuti da se u dnevnu rutinu nege kože vitamin C uvodi pre pojave prvih bora i tad će njegov efekat biti najbolji.

 

Komentari (0)
Loading