Planirate da uradite botoks? Dermatolog otkriva šta smete, a šta nikako ne treba da radite posle popularnog tretmana protiv bora

Vesti 19.10.2023 20:28 0

Ako imate zakazan termin ili ste tek uradili botoks, treba da znate šta smete i ne smete da radite posle toga, kako biste dobili maksimalan rezultat.

lice

Shutterstock

Botoks može biti brz i jednostavan postupak da se otarasite bora, ali kako biste osigurali dobar rezultat, potrebno je da se pripremite za period posle ovog tretmana.

- Svojim pacijentima savetujem da izbegavaju fizičku aktivnost, posebno naporne vežbe, 24 sata nakon tretmana botoksom - kaže plastični hirurg Jel Halas iz Njujorka za magazin „Vog“.

Ona ističe da vežbanje može da izazove širenje tečnosti u mišićne grupe za koje nije namenjena, što rezultira povećanim rizikom od neželjenog „zaleđenog“ izgleda lica na većoj površini od željene.

Ne treba da se rade nikakvi tretmani lica nekoliko sati nakon injekcije botoksa. Po pravilu, svi tretmani koji koriste dermoabraziju, mikrodermoabraziju, radiofrekvenciju ili lasere mogu izazvati širenje filera. Sedenje u sauni je takođe zabranjeno jer prekomerna toplota povećava protok krvi u lice, što može dovesti do raspršivanja botoksa. Čak i savijanje može imati slične efekte.

lice

Shutterstock

 

- Ako morate nešto da podignete, izbegavajte da se saginjete pognute glave. Umesto toga, savijte kolena u uspravnom položaju da biste to podigli - savetuje dr Halas.

Alkohol takođe treba izbegavati u danima oko botoksa. Naime, razređuje krv i širi krvne sudove, povećavajući mogućnost nastanka modrica na i oko mesta uboda.

Ne treba nositi šešire i kape bar četiri sata nakon tretmana čela, jer pritisak može potencijalno poremetiti postavljanje botoksa. Ne uzimati aspirin, ibuprofen, vitamin E i riblje ulje 48 sati nakon injekcije.

- To može povećati šanse za pojavu modrica – naglašava dr Halas.

Dodaje da zabranjuje pacijentima i popodnevno spavanje, odnosno treba uraditi botoks najmanje četiri sata pre spavanja, kako bi se sprečilo širenje tečnosti na ostala mesta tokom prevrtanja u krevetu. I, naravno, ne treba te noći spavati s licem na jastuku, već leći na leđa.

Komentari (0)
Loading