Ovo je neverovatno! Evo šta će se desiti ako nekoliko godina stalno nosite gel na noktima, svi su šokirani

Vesti 06.11.2023 15:18 0

Lepo je i praktično, ali da li ste se ikada zapitali da li gel na noktima može biti štetan? Poznata bjuti influenserka odlučila je da ukloni gel nakon 6 godina i rezultat je bio - prilično šokantan.

nokti

Shutterstock

Svi želimo uredne, negovane i lepe nokte, a ponekad je teško postići da uvek tako izgledaju u kućnoj radinosti. Zbog toga mnoge žene redovno posećuju salone za manikir i odlučuju da stave gel, jer su onda mirne narednih mesec dana i uvek imaju lepe nokte.

Zdravlje noktiju

Opšte je poznato da neki lakovi za nokte, kao i određeni odstranjivači laka za nokte, sadrže štetne hemijske sastojke koji mogu da isuše nokte i učine ih lomljivim. Zato se trudimo da izbegavamo proizvode za manikir i pedikir koji sadrže parabene, formaldehid, toluen ili kamfor.

Takođe, znamo da je bolje izabrati sredstvo za skidanje laka bez toksičnog acetona i metanola. Ali šta je sa gelom i procesom njegovog stavljanja na nokte?

Britanska bjuti blogerka Amelija Perin odlučila je da nam pokaže kako izgledaju njeni nokti nakon godina geliranja. Naime, Amelija je jedna od onih influenserki koje uvek imaju besprekoran manikir i sama priznaje da već 6 godina redovno nanosi veštačke nokte i gel. Iako teško može da zamisli život bez toga, odlučila je da napravi pauzu i proveri u kakvom su stanju njeni prirodni nokti.

Rezultat je objavila i šokirala mnoge ljubiteljke gel noktiju. Naime, nakon više od 6 godina stavljanja gela njeni nokti izgledaju prilično uništeno.

 

 

Zašto su veštački nokti štetni

Ne samo da je pokazala u kakvom su stanju prirodni nokti, Amelija je priznala da osim što izgledaju neprivlačno, izazivaju i bol. Ona je na svom Tviter profilu napisala: „Umalo sam zaplakala pod tušem kada mi je vrela voda dotakla nokte i sigurna sam da još uvek imam šampon u kosi.“

Sve u svemu, ako dugo nosite gel na noktima - bez prekida, vaši prirodni nokti će postati tanji. Osim toga, Amelija je priznala kako je sama skinula veštačke nokte, umesto da je to prepustila profesionalcima, što je samo izazvalo dodatnu štetu.

nokti

Shutterstock

 

Povremeno pauzirajte

Dobra vest je da su se Amelijini prirodni nokti veoma brzo oporavili - nakon samo 5 dana izgledali su potpuno drugačije. Dakle, ključ je da sami ne uklanjate gel ili veštačke nokte i da tu i tamo pravite pauze kako bi vaši prirodni nokti imali priliku da se oporave.

Takođe je važno da ne stavljate gel na oštećene nokte – ukoliko primetite povrede ili nepravilnosti na prirodnim noktima ili zanokticama, izbegavajte veštačke nokte. Naime, veštački nokti bi sprečili da vazduh dospe do zanoktica i samog nokta. Ako vaš prirodni nokat ne može da "diše", to može imati ozbiljnije posledice.

U ovom slučaju, preporučuje se sačekati dok se nokti potpuno ne oporave, a ovaj proces možete ubrzati korišćenjem lakova za jačanje noktiju, kao i uzimanjem specijalnih preparata koji sadrže biotin – jer time pomažete noktima iznutra. Kada vaši nokti ponovo budu zdravi, čvrsti i glatki, možete ponovo da se počastite manikirom.

Komentari (0)
Loading