Jaka kosa i posle 50. godine: Sprečite opadanje uz par jednostavnih saveta, biće bujna, sjajna i negovana!

Vesti 08.11.2023 18:23 0

Tokom menopauze, nivoi estrogena i progesterona opadaju...

seda kosa

Shutterstock

I pored mnoštva ne baš zabavnih simptoma menopauze, gubitak kose je još jedan neželjeni efekat koji mnoge žene mogu iskusiti. Dakle, ako ste usred „velike promene“ i pitate se: „Zašto mi kosa opada?“ važno je znati da postoji veza izeđu opadanja kose i menopauze.

Oko polovine žena doživi gubitak kose tokom menopauze, kaže dermatološkinja dr Elen Marmur. Nije iznenađujuće, jedan od glavnih krivaca su velike hormonske promene koje se dešavaju tokom ovog perioda, zajedno sa drugim zdravstvenim faktorima i faktorima načina života koji mogu doprineti mršavljenju.

Dobra vest je da postoje strategije koje će vam pomoći da upravljate gubitkom kose u menopauzi - i što ranije započnete, to bolje. 

Da li menopauza uzrokuje gubitak kose?

Kratak odgovor je da - ali tačnije, hormonalne promene koje žene doživljavaju tokom menopauze mogu uticati na rast kose.


„Tokom menopauze, nivoi estrogena i progesterona opadaju, što znači da su efekti androgena, ili muških hormona, povećani“, objašnjava dr Marmur. „Zbog ovoga, dve stvari mogu početi da se dešavaju - počinju da rastu dlake na mestima gde nisu ranije, kao što je brada, i možda ćete videti da kosa počinje da opada, proređuje se i postaje tanka.”

Uz to, hormonske promene nisu jedini potencijalni uzrok gubitka kose tokom menopauze - ovde su u igri i drugi faktori koji mogu izazvati gubitak kose tokom života. Određene autoimune bolesti, lekovi, loša ishrana, nedostaci vitamina i minerala (kao što su gvožđe i vitamin D) i stres takođe mogu negativno uticati na rast kose, kaže Bridžit Hil, sertifikovani triholog i kolorista za kosu.

seda kosa

Shutterstock

 

Starenje, generalno, takođe utiče na zdravlje kose. „Kako starimo, doživljavamo smanjenje lipida, holesterola, ceramida i masnih kiselina u našem telu“, objašnjava Hil. „Sve ovo je neophodno za zadržavanje vlage i snage vlasi kose i stabilnog mikrobioma i barijere kože za zdravo funkcionisanje vlasišta.

Štaviše, nepravilna nega i habanje vlasišta i kose takođe može dovesti do propadanja kose tokom vremena. „Godine prekomernog izlaganja suncu, mehanička oštećenja kao rezultat stilizovanja kose, izlahanje visokim temperaturama i hemija su spoljni faktori koji mogu ubrzati oštećenje stare kose zajedno sa prirodnim procesom starenja tela“, kaže Hil.

Kako izgleda hormonalni gubitak kose?

Gubitak kose u menopauzi se obično manifestuje kao opšta proređena kosa po celoj glavi, ali ima tendenciju da bude najistaknutija oko prednje linije kose, duž dela i blizu slepoočnica, objašnjava Šab Kaspara, triholog i frizer. „Folikuli u tim oblastima su više podložni negativnim uticajima hormona“, kaže ona. Dr Marmur dodaje da, generalno, gubitak kose u menopauzi ne dovodi do pečata bez kose ali i sama kosa može postati tanja i lomljivija tokom menopauze, piše Sensa.rs.

Kako mogu zaustaviti gubitak kose tokom menopauze?

Iako ne postoje zagarantovani načini za sprečavanje gubitka kose tokom menopauze, postoje rešenja za gubitak kose koja mogu pomoći da se taj proces preokrene. Ključno je da posmatrate rast kose holistički, uzimajući u obzir način života, nivoe stresa, ishranu, okruženje, lekove i sve druge faktore koji doprinose opštem zdravlju. Kao što Kaspara kaže, „Vaša kosa je oličenje vašeg zdravlja.

menopauza

Shutterstock

 

Određivanje osnovnih uzroka gubitka kose ili stanjivanja kose tokom menopauze je takođe važno, a za to je, kaže Hil, potrebna odgovarajuća procena od trihologa ili dermatologa. Dakle, čitajte dalje da biste naučili neke strategije za borbu protiv gubitka kose u menopauzi, ali ne zaboravite da se konsultujete sa stručnjakom pre samodijagnoze i lečenja.

1. Uključite hranu pogodnu za kosu u svoju ishranu

Ono što jedemo igra veliku ulogu u zdravlju naše kose. „Kosi je potrebno obilje proteina, hranljivih materija koje proizvode energiju i adekvatne količine gvožđa i vitamina B12“, kaže Hil. Iz tog razloga, ona podstiče dodavanje hrane bogate ovim elementima u vašu ishranu, kao što su zeleni sokovi i smutiji, kelj, zelje, avokado i krastavac.

Krastavac

Shutterstock

 

Dr Marmur takođe preporučuje da konzumirate više namirnica koje sadrže masne kiseline (losos, tunjevina, orasi i bademi), vitamin B6 (banane, spanać, pistaći, jaja i mleko) i folnu kiselinu (špargle, lisnato povrće, brokoli, prokelj i citrusi). I bonus poeni za grickanje urmi, za koje dr Marmur kaže da su odlična hrana za gubitak kose zahvaljujući vitaminima B i gvožđu koje obezbeđuju.

2. Dodajte suplemente svojoj rutini

Drugi način da pojačate vitamine za gubitak kose tokom menopauze je suplementacija. Nizak nivo gvožđa i vitamina D je povezan sa gubitkom kose, tako da pre sveg aproverite da li imate nedostatak i konsultujte se sa svojim lekarom oko dalje terapije. NIkako nemojte uzimati ove suplemente na svoju ruku, što inače važi i za sve ostale - uvek je dobro proveriti šta vašem telu zapravo nedostaje.

3. Tretmani za gubitak kose

Hormonske promene tokom menopauze izazivaju nešto što se zove minijaturizacija, a to je kada folikuli dlake počnu da se smanjuju i gube sposobnost rasta, kaže Kaspara. Da bi napredovala u ovom procesu, ona preporučuje korišćenje uređaja koji mogu pomoći da se produži faza rasta kose i restimulišu ćelije u folikulu dlake. „Oni na neki način održavaju stvari aktiviranim i žive i funkcionišu duže nego kada bismo ih ostavili bez ikakve podrške“, kaže ona.

Četka

Shutterstock

 

Dr Marmur dodaje da plazma terapija bogata trombocitima (PRP), LED svetlosna terapija i oralni minoksidil 3 takođe pomažu u stimulisanju rasta kose. „Sva ova tri deluju tako što sprečavaju opadanje i podstiču rast kose. "PRP terapija je povezana sa vrlo malo neželjenih efekata, posebno kada proceduru izvodi dermatolog“, kaže dr Marmur. 

4. Uključite  serum za kosu

Iako postoji mnogo aktuelnih rešenja na tržištu koja su posebno usmerena na hormonalni gubitak kose kod zrelih žena, nisu sva ista - ne postoji univerzalni šampon za kosu koji će rešiti gubitak kose. Proizvode koji se tako i reklamiraju možete i da preskočite i umesto njih da probate serume koji imaju aktivne sastojke koji mogu biti efikasniji.

Aktivni sastojci u ovim formulama imaju tendenciju da budu koncentrisaniji (i ostaju na vašem skalpu duže), što im omogućava da deluju bolje od šampona. Hil objašnjava da ovi proizvodi deluju tako što produžavaju fazu rasta kose, smanjuju upale, podstiču protok krvi i povećavaju hranljivu podršku ćelijama i tkivima folikula dlake.  

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Kako da napravite savršenu frizuru za 5 minuta? 😍 Ovo je zaista jedan od najjednostavnijih i najbržih načina za pravljenje punđe. Za svega nekoliko minuta možete same napravite savršeno stilizovanu frizuru. ☺️ @oliverakonatar 💃 #fyp #fypシ #žena #najžena #frizure #frizurezasveprilike ♬ Vibes - ZHRMusic

 

Komentari (0)
Loading