Kako da otkrijete da li DETE ima OVU osobinu: Ako je odgovor pozitivan NIKAKO ne treba da se nervirate!

Vesti 14.01.2022 11:00 0

Deca veoma rano pokazuju znake da li će biti dešnjaci ili levoruki

Kako da otkrijete da li DETE ima OVU osobinu: Ako je odgovor pozitivan NIKAKO ne treba da se nervirate!

Shutterstock

Iako ima stručnjaka koji će vam reći da se levorukost otkriva tek nakon treće ili četvrte godine, mnogi roditelji će vam priznati da su ovu osobinu jako rano otkrili kod deteta, ili su bar počeli počeli da sumnjaju.

Ako vaša beba hvata zvečku ili lutku levom rukom, okreće se češće na levu stranu  ili prvo pruža levu, pa tek onda desu ruku verovatno će biti levoruko.

Kako dete raste ta osobina će biti sve izraženija, a otkrićete je tako što ćete se fokusirati na način na koji dete drži kašiku, četkicu za zube i kasnije olovku.

Međutim ne treba zanemariti ni činjenicu da ima ljudi i dece koji ravnomerno koriste obe ruke. Njima se najčešće događa da pola stvari rade sa jednom, a drugu polovinu sa drugom rukom. Ako želite pravo testiranje možete ga obaviti kod lekara specijaliste, mada ovo zaista nije stanje koje zahteva specijalan medicinski tretman.

Kako se postaje levoruk?

Mozak ima dve polovine i one nisu indentične. Ako je razvijenija leva polovina mozga, osoba je desnoruka, a ako je razvijenija desna strana mozga, onda je levoruka. Razlika nije samo u tome što jedan piše desnom, a drugi levom rukom Naše polovine mozga odgovorne su ne samo za suprotne strane tela, već i za način na koji obavljamo naše aktivnosti.

Levoruka deca imaju sklonost ka istraživanju i drugačije izražavaju kreativnosti. Razvoj levorukih često ide neravnomerno, pa neke sposobnosti su niže od prosečnih vršnjaka, a opet druge daleko više. Primera radi, levoruko dete može kasno pokazati naklonost ka crtanju, ali veoma brzo može dostići svoje vršnjake.

Šta nikako ne smete da radite

Nemojte učiti i terati levoruko dete da piše desnom rukom. To ozbiljno ugrožava dečije zdravlje. Obično se u takvim situacijama najbrže primeti početak mucanja deteta. Možda je vama čudno kad pogledate dete da piše rukom na koju vi niste navikli, ali isto tako je i njemu kada gleda vas.

Ako niste zadovoljni kako vaše dete crta ili piše, ne smete mu nikako pridržavati ruku. Na kraju krajeva, ne moraju svi da imaju lep rukopis i nemaju svi talenta za crtanje.
 
 Levoruki su temperamentni, nestrpljivi i često rade, a da ne promisle šta rade i zašto to rade.
 
Kada započne pisanje, nemojte očekivati da slova piše povezano. Neki levoruki pišu kao u ogledalu, započinju pisanje sa desnog kraja papira, odozdo na gore ili idu u suprotnom smeru. Oni moraju da vežbaju korišćenje papira s leva na desno, ali to svakako nije razlog da se uspaničite i frustrirate.

 

Komentari (0)
Loading