"Sve što te približava Bogu je dobro": Popovi-roboti će zameniti sveštenike u Poljskoj!?

Vesti 28.10.2021 08:00 0

Sveštenika nedostaje, pa će ih zameniti roboti. Mali broj zanimanja i razvoj veštačke inteligencije to već dozvoljavaju. Ovo rešenje se dopada nekim vernicima, uključujući katolike iz Poljske. Bi-Bi-Si se opširno bavio ovim problemom u svom izveštaju "Bog i roboti"

"Sve što te približava Bogu je dobro": Popovi-roboti će zameniti sveštenike u Poljskoj!?

Shutterstock

Ovo rešenje je u upotrebi već nekoliko godina u nemačkom gradu Vitenbergu, gde je puštena specijalna mašina za blagoslov povodom 500. godišnjice Reformacije. Tamo je lansiran robot pod nazivom BlessU-2. Mašina ima antropoidnu formu - dve ruke i glavu, a u njenom telu je smešten ekran osetljiv na dodir. Zadatak "robotičnog sveštenika" je da blagoslovi vernike koji mogu da biraju muški ili ženski glas, kao i jedan od pet jezika: nemački, engleski, francuski, španski i poljski.

Robot "Santo" zna sve o religiji

Kako prenosi Bi-Bi-Si, rad na stvaranju još jednog robota pod nazivom "Santo" je pri kraju. – Potreba da napravim ovakvog robota postala mi je jasna kada sam slušao prijatelje koji su se žalili da ne mogu da idu u crkvu tokom pandemije. Za takve ljude robot sa veštačkom inteligencijom, kao što je "Santo", bio bi idealno rešenje – kaže Gabrijele Trovato, autorka projekta.

Santo je posebno programiran da zadovolji potrebe katolika. U tu svrhu, kreatori su ga, između ostalih, postavili sva dostupna saznanja o ovoj religiji . Tako da može mirno da razgovara i sa ljudima koji mu postavljaju pitanja. Poljski vernici su već testirali njegove mogućnosti.

- Bio sam skeptičan u vezi toga. Posle kratkog razgovora ispostavilo se da mi je njegova veštačka inteligencija omogućila da svoje misli usmerim na pravi put – kaže Uršula Ribinska, sa kojom su novinari Bi-Bi-Sija razgovarali u jednoj od varšavskih crkava.

Kako dodaje drugi vernik, robot radi pomalo kao katolička Aleksa (virtuelni asistent koji je razvio Amazon – prim. aut.). – Santo mi nije dao potpuno jasan i čitljiv odgovor na pitanja koja sam mu postavio, ali mislim da je reč o veštačkoj inteligenciji kao takvoj. Uostalom, nisam pitala za neku konkretnu stvar, već za nešto apstraktno – kaže Justina Rutkovska u materijalu Bi-Bi-Sija.

Kako autor pronalaska priznaje, inspirisala je sopstvena baka. - Kod kuće ima mnogo ikona, svetih slika i figurica. Dugo sam je posmatrala i došla na ideju o robotu koji bi je podržavao u molitvi - objašnjava Gabrijele Trovato.

Sveštenici su za sada skeptični u pogledu mogućnosti "Santa".

- Verujem da možemo da koristimo robote i veštačku inteligenciju da olakšamo razumevanje učenja Crkve. Međutim, to nikada neće zameniti sveštenika, jer on nema dušu – podseća otac Slavomir Abramovski, paroh varšavske parohije Sv. Jovan Pavle II.

Religije već sve više koriste veštačku inteligenciju i aplikacije. Milioni muslimana preuzimaju aplikacije na svoje telefone koje im olakšavaju molitvu u određeno doba dana. Aleksa već neko vreme podržava Anglikansku crkvu.

Ali to nije sve. Dizajner Lior Cole razvija tehnologiju tzv digitalni rabin. Robot koristi veštačku inteligenciju da odgovori na pitanja o judaizmu, kao i o religioznim veroispovestima. - To je posebno važno za ljude koji ne bi tražili rabina u svom okruženju. To čini religiju pristupačnijom i prijateljskom za mnoge ljude - dodaje Kol.

- Dobro je sve što te približava Bogu. A ova ideja podržava razvoj duhovnosti, pomaže ljudima da postanu bolji i da im bude dobro u životu - komentariše Moše Levin, pariski rabin.

Komentari (0)
Loading