"Bliznakinje od STAKLA" se rodile sa po 15 polomljenih kostiju: Lekari su im dali NULA šense da prežive, najslabiji KAŠALJ ih lomi!

Vesti 17.02.2023 16:35 0

Ceo svet ih zna kao "bliznakinje od stakla", reč je o devojčicama koje su rođene sa retkim poremećajem po nazivu "osteogenesis imperfecta"

"Bliznakinje od STAKLA" se rodile sa po 15 polomljenih kostiju: Lekari su im dali NULA šense da prežive, najslabiji KAŠALJ ih lomi!

FACEBOOK/SCREENSHOT/

Još u trudnoćo doktori su budno motrili na njihov razvoj, pa je ultrazvuk posle tri sedmice pokazao da bliznakinje možda imaju krive noge. Kler je poslata u bolnicu u London gde se ispostavilo da devojčice imaju višestruke prelome u predelu karlice. Bebe su patile od bolova čak i u materici i odmah je rečeno da nema šanse da prežive!

Kad je Kler uspela da uđe u 35. sedmicu trudnoće, porodila se. Devojčice su bile toliko malene da su odmah stavljene da aparate za disanje. Kako smo već napomenuli, Amelija je rođena sa pet naprslih rebara, za šta se veruje da se desilo u toku porođaja.

Amelija je poslata kući posle dve sedmice, a Houp tek posle četiri meseca! Imala je zastoj u disanju posle dve sedmice, pa joj je dijagostikovana bolest srca, visok krvni pritisak i hronična bolest pluća. Kad su lekovi počeli da deluju, i ona je poslata kući. Međutim, zbog infekcija i problema sa plućima, često se vraćala u bolnicu. 

Među najčešćim posledicama ove bolesti su problemi sa disanjem, iskrivljenost kičme, krhkost kostiju i zuba, deformitet grudnog koša. Osim toga, ovakva deca praktično ne rastu.

- Pokušali smo da razmišljamo pozitivno, da se nadamo najboljem. Ali nismo mogli da ne pomislimo da bi naše devojčice mogle da umru čim se rode - priseća se Kler.

Iako su nagađanja i pretopostavka doktora bila da neće preživeti, devojčice su se izborile za njihov život. Ali to ne znači i da im i dalje nije bolno kad vide kako bliznakinje žive i čega sve treba da se čuvaju. Jednom se desilo da je jedna od devojčica imala prelom ruke nakon merenja pritiska u ordinaciji.

- Svaki put kad polome neku kost, nama se srce slomi. Gledati naše devojčice kako pate je nepodnošljivo. Juriš na svaki vrisak, plašeći se da to nije samo normalan detinji plač, već još jedan prelom. U početku smo se plašili da ih uopšte dodirenemo, a neki naši rođaci i danas strahuju - kaže Kler.

- Amelija i Houp su već preživele mnogo toga. One su naša dva mala čuda - kroz smeh je izjavila Kler koja veruje da će na kraju sve biti u redu sa njenim devojčicama. 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading