Pravda posle 72 godine: Četiri muškarca su pogrešno optužena za SILOVANJE i njihovi životi su potpuno UNIŠTENI!

Vesti 24.11.2021 16:30 0

Sudija Floride (SAD) u ponedeljak je zvanično oslobodio četvoricu Afroamerikanaca koji su lažno optuženi i osuđeni za silovanje i napad na 17-godišnju Normu Pedžet pre više od 70 godina. Tako je sudija doneo delimičnu i zakasnelu ispravku u jednoj od najglasnijih nepravdi

Pravda posle 72 godine: Četiri muškarca su pogrešno optužena za SILOVANJE i njihovi životi su potpuno UNIŠTENI!

Shutterstock

Na zahtev lokalnog tužioca, sudija je odbacio optužnice protiv Ernesta Tomasa i Semjuela Šeperda koji su završili u zatvoru pre nego što je izrekao kaznu. Ukinute su i osude Čarlsa Grinlija i Voltera Irvina. Njih četvorica su poznati kao "Grovlend četvorka"“, koji su 1949. godine optuženi za silovanje žene u Grovlendu na Floridi. Muškarci su tada imali od 16 do 26 godina.

- Pratili smo dokaze da vidimo kuda će nas odvesti i doveli nas tamo gde smo sada - rekao je lokalni državni tužilac Bil Gledson, a citira Asošijeted pres. .

- Mi smo srećni. Nadamo se da je ovo samo početak jer mnogi ljudi nisu dobili sličnu šansu u prošlosti. Mnoge porodice nisu mogle ništa da učine povodom toga. Možda će se plima sada okrenuti. Ova zemlja treba da se ujedini - rekao je Tomasov nećak.

Dokazi su izmišljeni

Pravda se delila u istoj zgradi u kojoj su presude izrečene 72 godine ranije. Tokom drugog suđenja, Irvin je osuđen na smrt. Kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor, a pušten je na uslovnu slobodu 1968. Umro je godinu dana kasnije. Grinli je takođe dobio doživotnu kaznu zatvora, ali je uslovno pušten 1962. Umro je 50 godina kasnije.

2017. godine, zakonodavno telo Floride se formalno izvinilo svakoj od četiri porodice u nepovoljnom položaju. Godine 2018, tadašnji državni tužilac Floride , Pam Bondi, naredila je državnom odeljenju za sprovođenje zakona da oživi slučaj.

Istraga koju je sproveo tužilac Gledson uključivala je ispitivanje unuka Džesija Hantera. Pre 70 godina, njegov deda je gonio dvojicu od četvorice optuženih. Unuk je rekao da su Hanter i sudija odlično znali da optuženi nisu silovali tinejdžerke . Gledson je takođe dodao da je Džejms Jejts, koji je bio glavni svedok u slučaju, verovatno izmislio dokaze.

Prava Džima Kroua

Prava Džima Kroua su bila serija propisa uvedenih na lokalnom nivou, uglavnom u južnim državama nakon građanskog rata. Njihov glavni zadatak bio je da ograniče prava bivših crnih robova, kao i da prodube društvene razlike između bele i crne rase . Ova prava su nazvana po "Jump Jim Crov", pesmi napisanoj 1828. godine koja je ismejano prikazivala afro-američko stanovništvo.

Pravni osnov za uvođenje odredaba o segregaciji bila je odluka Vrhovnog suda SAD iz 1896. godine, koja je utvrdila da ustavni amandmani koji ukidaju ropstvo ne zabranjuju segregaciju obe rase u isto vreme. Praćen je princip „jednako, ali odvojeno“. Stoga su crnci u Sjedinjenim Državama tretirani kao građani drugog reda koji, u praksi, ne mogu računati, između ostalog, o pravdi sudstva.

Rasna segregacija u SAD nije ukinuta, barem na institucionalnom nivou, tek šezdesetih godina prošlog veka uvođenjem Zakona o glasačkim pravima i Zakona o građanskim pravima.

Komentari (0)
Loading