U koje doba dana se BEBE najćešće rađaju? Evo šta kaže istraživanje

Vesti 07.06.2023 16:09 0

Britanski naučnici uradili su studiju u kojoj su analizirali pet miliona porođaja i otkrili kada se bebe najčešće rađaju, ali i zašto se prirodni porođaji češće dešavaju u određeno vreme

U koje doba dana se BEBE najćešće rađaju? Evo šta kaže istraživanje

Shutterstock

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu sproveli su studiju u kojoj su analizirali pet miliona porođaja između 2005. i 2014. godine. Istraživači su primetili da je samo 28 odsto porođaja završeno između 9 i 17 časova tokom radne nedelje. Prema podacima prikupljenim u istraživanju, majke u Engleskoj najčešće se porađaju u četiri sata ujutru. Ispostavilo se da se sedam od deset porođaja dešava van radnog vremena, što je neverovatnih 71,5 odsto. Više od 50 odsto prirodnih porođaja dešava se između jedan i sedam ujutru, a najčešće oko 4 sata ujutru.

Od 1950-ih, trendovi u akušerstvu su se promenili, povećale su se stope intervencija, odnosno carskog reza i indukovanih porođaja. Na primer, indukovani porođaji, kojih je u porastu, češće će se dešavati noću, dok će se planirani carski rez najverovatnije zakazivati ujutru. dr. Piter Martin, glavni vođa ovog istraživanja, kaže: „Dugogodišnja iskustva i istraživanja iz drugih oblasti pokazuju da se prirodni porođaji najčešće dešavaju noću ili u ranim jutarnjim satima.

"Ovo bi moglo da bude deo našeg evolucionog nasleđa. Naši preci su živeli u grupama koje su bile aktivne i raštrkane danju, a noću se okupljale i odmarale, tako da je rađanje noću verovatno pružalo zaštitu majci i novorođenčetu", objašnjava dr. Martin.. On je takođe dodao: "Ovo ne objašnjava neke naše nalaze. Nije iznenađujuće što se planirani porođaji carskim rezom ne zakazuju tokom praznika, ali nam nije jasno zašto se broj prirodnih porođaja, bez ikakve intervencije, smanjuje tokom praznika".Naravno, na rezultate ovog istraživanja mogu uticati i rasporedi osoblja koje radi u bolnicama.

 
Komentari (0)
Loading