Znaćete odmah sa kakvim ljudima imate posla: Frojd tvrdi da samo jedna osobina odaje lošu osobu

Slobodanka Ćorić Vesti 05.12.2023 19:01 0

Zanimljivo je kako su se njegovi stavovi odnosili na ljude vremena u kome je živeo, a kako nisu ništa manje primenljivi ni danas

Znaćete odmah sa kakvim ljudima imate posla: Frojd tvrdi da samo jedna osobina odaje lošu osobu

pixabay

Frojd je tvrdio da samo jedna osobina odaje lošu osobu i da kada je uočite, znaćete sa kakvim ljudima imate posla. Sigmund Frojd (1856-1939) je bio austrijski neurolog i osnivač psihoanalize, discipline koja je imala značajan uticaj na polju psihologije.

Imao je značajan uticaj na psihologiju, ali i na druge oblasti, uključujući književnost, filozofiju i umetnost. Ipak, njegove teorije su i dalje podložne kritici, a mnogi aspekti psihoanalize nisu prihvaćeni u savremenoj psihologiji. Zanimljivo je kako su se njegovi stavovi odnosili na ljude vremena u kome je živeo, a kako nisu ništa manje primenljivi ni danas. Jedna od njih, veoma zanimljiva, odnosila se i na glupe ljude.

Frojd je jednom rekao: „Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida. Stoga, kada se nađete u situaciji da ste iznenađeni nečijim postupcima ili ponašanjem uopšte, ili vam je neprijatno zbog nečijih izjava ili stavova, odmah treba da shvatite sa kakvom osobom imate posla.

Situacije u kojima se određeni ljudi ponašaju na takav način da pokušavaju da vas ponize ili daju smisao vašim stavovima ili razmišljanjima mogu biti izazovne.

 

 
Komentari (0)
Loading