Znate li šta značI poljubac u ponoć: Evo šta se dešava ako izostane novogodišnji "Cmok"

Slobodanka Ćorić Vesti 31.12.2023 18:35 0

Zapadne kulture su modernizovane taj poljubac te se sada smatra da ako se poljubite tačno u ponoć, vaša godina će biti puna ljubavi, strasti i poljubaca

Znate li šta značI poljubac u ponoć: Evo šta se dešava ako izostane novogodišnji "Cmok"

Shutterstock

Često se veruje da ono što radimo, čak i ono što jedemo, na Novu godinu može uticati na ishod naredne godine. Iako se i dalje ne zna od kuda dolazi tradicija novogodišnjeg poljupca, postoji mnogo teorija od kuda bi mogao potjecati i što on zapravo znači, piše Vomen's Health.

Neki povjesničari kažu kako taj poljubac potječe iz starog Rima. Rimljani su svake godine imali svoj festival Saturnalije, a pretpostavljalo se da se na njemu događalo puno nestašluka i poljubaca. Zatim se on proširio na Europu pa i na ostatak sveta.

Nakon toga se poljubac veže i za renesansu, u kojoj su bili poznati balovi pod maskama širom Evrope, te su se u ponoć skidale maske i delili se poljupci, a oni su bili načini čišćenja od zla te su predstavljali novi počak.

Ne, najvjerojatnija teorija je da su Nemci započeli tradiciju novogodišnjeg poljupca. Nemci su imali svoje novogodišnje zabave širom zemlje, gde su svi iščekivali ponoć kako bi dobili poljubac. Muzika se zaustavila, 'padali' su poljupci na sve strane.

Zatim se preko Nemaca novogodišnji poljubac proširio i do Amerikanaca te su oni potpuno proslavili taj poljubac svojim holivudskim filmovima, koji su postavili određena očekivanja za poljubac. Često se novogodišnji poljubac prikazivao kao najromantičniji trenutak u kojem se iskazivala ljubav.

Zapadne kulture su modernizovane taj poljubac te se sada smatra da ako se poljubite tačno u ponoć, vaša godina će biti puna ljubavi, strasti i poljubaca. Ne, ako u ponoć ostanete bez poljupca, vaša će godina biti usamljena.

Komentari (0)
Loading