Supruga Andrije Miloševića je dobila DIJABETES u trudnoći: Evo kako se leči i koliko je opasan trudnički šećer

Vesti 02.03.2022 21:53 1

Trudnice mogu da imaju dva oblika dijabetesa, hronični (predgestacijski) sa kojim ulaze u trudnoću i gestacijski koji se javlja kao posledica začeća

Supruga Andrije Miloševića je dobila DIJABETES u trudnoći: Evo kako se leči i koliko je opasan trudnički šećer

Printscreen/Instagram

 

Devojka Andrije Miloševića glumica Aleksandra Tomić je u osmom mesecu trudnoće, a sada je otkrila da je u drugom stanju dobila dijabetes.

– Moram da vodim računa o kalorijama zato što sam tokom trudnoće dobila trudnički dijabetes koji je nadam se privremeni. Kažu da je to česta pojava – rekla je Aleksandra gostujući u emisiji Marije Kilibarde.

Glumica je dodala da ovo nije doživela dramatično:

– Ne bih o tome da pravim nikakav bauk. Ali mora da se vodi računa o unosu ugljenih hidrata, da se malo smanji. Tako da ja moram da vodim malo računa, da bih se dobro osećala.

I ovde zaista nema mesta panici budući da postoje oboljenja koje su karakteristična za period trudnoće i zbog kojih ne treba da se plašite.

Šta je gestacijski dijabetes melitus?

Gestacijski (ili gestacioni) dijabetes je privremeni tip dijabetesa u trudnoći. Ovaj takozvani „trudnički šećer“ nastaje kada se kod žene nakon 20-te nedelje trudnoće po prvi put dijagnostikuje dijabetes, navodi Dijeta.net.

 Nekada 1%, a danas približno 15% žena u svetu (u Srbiji 2%-5%) dobija dijagnozu gestacijskog dijabetesa. Nastaje kada žensko telo nije u stanju da na pravilan način proizvodi i koristi insulin, tačnije kada nije u stanju da proizvode adekvatnu količinu insulina dovoljnu za ženu i za plod. Bez dovoljno insulina, koji je odgovoran za sprovođenje glukoze u ćelije, telo ne može da metaboliše šećere i ugljene hidrate i u krvotoku se nagomilava glukoza. Ovo se naziva hiperglikemija (povišen šećer) i utiče na mamu i bebu.

Kako se dobija gestacijski dijabetes?

Hormoni koje placenta (posteljica) oslobađa tokom trudnoće imaju tendenciju da naruše dejstvo insulina u telu trudnice. Zbog toga je organizam prinuđen da proizvodi više insulina nego inače. Ako to ne uspe, dolazi do insulinske rezistencije, što dalje dovodi do GD.

Koje su komplikacije po majku i bebu?

Uz redovne kontrole, adekvatnu ishranu i vežbanje, nema nikakvih opasnosti ni po mamu ni po bebu.

Ali, ukoliko se šećer u krvi ne drži pod kontrolom, dobijanje GD će definitivno promeniti stvari u vašoj trudnoći. Za početak, ukoliko fetus dobija više glukoze od majke nego što mu je to neophodno, velika je verovatnoća da je beba velika (makrosomija). Velike bebe se teško porode prirodnim putem. Ukoliko se to i dogodi, postoji mogućnost disorcije bebinog ramena i uklještenja nerva u vratu, koje može dovesti do paralize bebinih ekstremiteta. Takođe, makrosomične bebe prilikom prirodnog porođaja mogu izazvati rupture kod majke, što može dovesti do krvarenja i infekcija.

Kada govorimo o posledicama nakon porođaja, bitno je da znate sledeće. Još dok je u materici, beba proizvodi više insulina da bi savladala povišenu glukozu koja dospeva od majke. Kada se beba rodi, ona i dalje pojačano luči insulin, a ista količina glukoze nije više dostupna i beba ima višak insulina. Višak insulina uzrokuje hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi čim se rode). Zbog toga se šećer u krvi bebe pažljivo prati, jer se njihov šećer u krvi značajno i brzo smanjuje. Visak insulina povećava šansu za upotrebom adaptiranog mleka.

Da li će proći gestacioni dijabetes i kada?

Onog momenta kada se beba rodi i placenta (posteljica) izbaci, mamini hormoni se vraćaju u normalu. Ovaj efekat je obično momentalan nakon porođaja za ove konkretne hormone koji izazivaju šećer u trudnoći. U malom broju slučajeva, potrebno je maksimalno 6 nedelja da trudnički dijabetes potpuno nestane.

Komentari (1)
Loading
Bizmark
04.03.2022 07:41

Zašto ponavljate tuđe vesti od pre mesec dana ? Sutr će te da nas obavestite da je počeo rat u Ukraini ?