Zaboravljena UNUKA kraljice Elizabete II nema TITULU: Nakon što je jedva ostala živa i krstila se u haljini iz 1840, Luiz puni 18. godina i sada može da bira između DVE VATRE

Vesti 07.11.2021 20:29 1

Rođena je kao prvorođeno dete grofa Edvarda i njegove žene. Rođena je prerano i dugo se vodila borba za njeno zdravlje. U pitanju je bio i život majke, koja je bila samo nekoliko minuta od smrti

Zaboravljena UNUKA kraljice Elizabete II nema TITULU: Nakon što je jedva ostala živa i krstila se u haljini iz 1840, Luiz puni 18. godina i sada može da bira između DVE VATRE

EPA

Tinejdžerka je oduvek bila miljenica princa Filipa. Iako i Elizabeta II ima slabost prema njoj, za razliku od Čarlsovih sinova i Andžejevih kćeri, ona nikada nije dobila titulu Njenog Veličanstva. Godinama se smatrala "zaboravljenom".

Mediji nisu govorili o njoj, a nije ni sama tražila pažnju štampe, živeći u senci Vindzora. Sada može da napravi izbor - da postane princeza ili da uđe u odraslo doba kao privatna osoba. Otkrijte dirljivu priču ledi Luiz Vindzor. Unuka monarha je postala punoletna.

Bilo je to 2003. godine kada je Sofi Ris-Džons, grofica od Veseksa, i supruga najmlađeg sina Elizabete II i princa Filipa, prvi put zatrudnela. Na to se odlučila sa 38 godina. Žena grofa Edvarda je u početku prilično dobro podnosila svoje blagosloveno stanje. Učinila je sve da brine o zdravlju i blagostanju. Da bi smanjila veći rizik povezan sa relativno kasnim pokušajem bebe, fokusirala se na zdravu ishranu, dosta se odmarala i odustala od jahanja , što bi je moglo izložiti riziku od pada.

Iako se žalila na mučninu ili umor, nije bilo znakova komplikacija. Početkom novembra 2003, kada je bilo još mesec dana do porođaja, sve je izgledalo u redu. Sofino stanje se smatralo dobrim, pa je Edvard , koji je brinuo o svojoj trudnoj ženi, otišao u zvaničnu posetu Mauricijusu. Najgore je tek dolazilo.

ZABRINJAVAJUĆE: Stiglo obaveštenje iz Bakingemske palate, kraljica Elizabeta uzima "ODMOR"

Buduća grofica Sofija 8. septembra bila je u Bagshot Parku, vili Vindzor u Sariju. Odjednom oko 18 časova osetila je užasan bol koji joj je probadao celo telo . Bila je sigurna da su to tipične kontrakcije koje se javljaju pre porođaja - mnoge njene drugarice su patile od preuranjenih bolova, ali oni još nisu bili znak da beba dolazi.

Grofica je ležala u krevetu čekajući da paralizirajući bol prođe. Nažalost, situacija se iz minuta u minut pogoršavala. U 20 časova snaja britanskog monarha je već bila u agoniji . Tada je uplašeno osoblje pozvalo kraljevskog akušera Markusa Sečela, koji je naložio osoblju da odmah preveze Sofi u najbližu bolnicu. Trebalo je samo da sačekaju hitnu pomoć. Zabuna je izazvala da je umesto medicinara ... pozvana policija, što je dovelo do kašnjenja dužeg od 30 minuta. Život Sofi i njenog deteta visio je o koncu...

Nije bilo izlaza - neko je morao da obavesti Edvarda o tome. Na drugom kraju sveta, budući otac je bio očajan. Međutim, nije mogao da se pojavi kod kuće – let za Veliku Britaniju traje oko 12 sati.

Kraljica Elizabeta ODBILA nagradu koju je pre 10 godina primio princ Filip, a njena izjava je ODUŠEVILA javnost

U međuvremenu, medicinski tim je čekao u bolnici Frimli Park u Sariju, jugoistočna Engleska. Kada je zakasnelo vozilo hitne pomoći dovezlo napaćenu groficu od Veseksa, lekari su shvatili da mora da se uradi hitan carski rez. Stanje trudnice je bilo loše. Došlo je do odvajanja posteljice, čija je sluznica bila odvojena od materice. Zbog toga je postojao rizik od prevelikog gubitka krvi za trudnicu i smrti deteta u materici. Porodiva je morala da računa na jednu stvar - mogli bi da izgube dva člana porodice u sekundi.

Pomenuti Markus Sečel brzo je stigao u bolnicu pravo iz Londona. On je nadgledao operaciju, kojoj su prisustvovali hirurg Sukhpal Singh, ginekolog En Dins i babica Adrienne Price. Tako je u 23:32 po britanskom vremenu rođena Luiz, tačnije ledi Luiz Alis (od Filipove majke) Elizabeta (po baki po ocu) Meri (po majci) Mauntbaten-Vindzor - prvo, dugo očekivano dete grofa Edvard i njegova supruga Sofi Ris-Dejvis, i sedmo unuče kraljice Elizabete II . Na rođenju, devojčica je imala oko 2 kg. Novorođenče je odmah prevezeno u St. DŽordža u Londonu. Tu je počela borba za njeno zdravlje.

Lekari u Firmliju borili su se za život majke čije je stanje bilo kritično. Bila je nekoliko minuta od smrti. Sofi je gubila ogromne količine krvi i pala je u polusvesno stanje. Tek nakon transfuzije 9 litara krvi, najveća pretnja je počela da nestaje. Sledećeg dana grofica je bila pod dejstvom jakih sedativa. Bila je slabašna, potištena odvajanjem od deteta koje nije uspela da uzme u naručje. Drhtala je za Luizin život. Edvard se vratio u Britaniju tek sledeće večeri. Nije imao pojma koliko je situacija ozbiljna.Jedan od prijatelja iz Vindzora otkrio je tada da je sin Elizabete Druge, kada je saznao šta se zaista dogodilo, prebledeo "kao čaršav". Ispovesti ljudi iz užeg kruga Veseksa preneo je tada „Dejli mejl”:

Kada je Sofi bila trudna, Edvard nije shvatao da on treba da bude posebno uključen. To je ono što je on nazvao "svetom žena". Njegov staromodni pogled na svet iznenada se preokrenuo . Uostalom, morao je da prizna da nije samo aristokrata, već pre svega muž i otac. Morao je da promeni percepciju svog života.

Lejdi Luiz se tek krajem novembra vratila u zagrljaj svoje majke. Sofi je i dalje bila iscrpljena. Nije mogla da nahrani bebu, pa je učinila sve da se devojčica oseća blisko sa njom.

- Kada je Edvardova žena izašla iz bolnice, rekla nam je da je upravo bacila kroz prozor sve planove koje je imala. Nije krila da joj je to bio najstrašniji period u životu - priznao je službenik grofove rezidencije u Bagšotu.

Tamo je dugo vremena dolazila samo najbliža porodica mladih roditelja, uključujući i kraljicu, zabrinutu za zdravlje svoje snahe i unuke. Prijatelji su zauzeli pozadinu, poštujući Edvardov i Sofiin privatni prostor. Srećni roditelji su mislili da je njihovo dete bezbedno i da je sve loše prošlo. Nisu imali osećaj da će maloj Luiz uskoro ponovo biti potrebna medicinska pomoć.

Pet meseci nakon njenog rođenja, 24. aprila 2004, krštena je mala Luiz. Ceremonija je održana u Anglikanskoj crkvi u privatnoj kapeli zamka Vindzor. Devojčicu je blagoslovio dekan Vindzora, a kumovi su joj bili: Lejdi Sara Čato (ćerka princeze Margarete i rođak Luizinog oca), lord Ajvar Mauntbaten (rodak njenog oca), ledi Aleksandra Eterington (rodica njenog oca), Frančeska Švarcenbah i Rupert Eliot. Luiz je bila poslednje dete koje je kršteno i nosilo originalnu odeću iz 1840. napravljenu za najstariju ćerku kraljice Viktorije. Naredne bebe britanske kraljevske porodice već su koristile replike ove odeće kako bi zaštitile dragoceni original od oštećenja.

Sofi, kojoj je bila potrebna duga regeneracija tela nakon njenog opasnog rođenja, zaposlila je ne jednu već dve dadilje. Jedna joj je pomagala da čuva ćerku danju, druga noću. Edvard je retko bio kod kuće - sve zbog službenih putovanja na kojima je većinu vremena provodio daleko od porodice. Neposredno pre pomenutih krštenja, porodica Veseks morala je da se suoči sa daljim zdravstvenim problemima svoje ćerke. Tri meseca nakon što je Luiz rođena, dijagnostikovana joj je ezotropija. Reč je o konvergentnom strabizmu, odnosno neparalelnom rasporedu očnih jabučica kod kojih jedno oko „beži u nos”.

Sofi, koja je nesumnjivo preživela bolničku traumu, nije bila voljna da ponovo pošalje dete u ustanovu. Čekala je što je duže moguće. On i Edvard su to učinili tek nekoliko meseci kasnije. U januaru 2006. godine, u dobi od šest meseci, Lejdi Luiz je imala prvu operaciju korekcije vida.

Grofica Sofija je potom govorila o zdravlju svoje ćerke, što je bilo prilično neobično u kraljevskoj porodici. Vindsori se obično ne poveravaju štampi o privatnim stvarima, posebno kada su u pitanju njihovi problemi. Ovaj put je napravljen izuzetak. Podanici su se brinuli za kraljičinu unuku. - Njen strabizam je bio prilično dubok kada je bila mala i trebalo nam je vremena da ga ispravimo. Morali smo da se pobrinemo da jedno oko ne postane dominantnije od drugog - priznala je.

Nažalost, vremenom se pokazalo da operacija nije donela željene rezultate. Bila je neophodna još jedna operacija. Ovaj se dogodio krajem 2013. „Sada je dobro – vid joj je dobro“, radosno je prijavila Sofi. Nakon što je sve bilo dobro, Edvardova žena je odlučila da zdravstvene probleme sopstvenog deteta pretvori u nešto dobro.

Stoga se uključila u saradnju sa Međunarodnom agencijom za prevenciju slepila, čiji je trenutno ambasador. U dobrotvorne svrhe često posećuje dečije ustanove, gde provodi vreme sa malim pacijentima. - Ona nije spontana osoba, ona ima kontrolu. To što je blizu smrti utiče i na način na koji gleda na ostatak svog života. Nakon koliko je suza prolila tokom boravka u bolnici, možete videti da ona ne samo da oseća ogroman dug, već je i dalje veoma emotivna – otkriva izvor iz palate u intervjuu za „Dejli mejl“.

Da li je Luiz princeza kao kraljičina unuka? Iako je bila 11. po rođenju i još uvek drži (ali u ovom trenutku još udaljenije) 18. mesto u redu nasledstva prestola, odgovor na ovo pitanje je ne. Zašto? Njen otac, Edvard, kao i njegova starija braća Karol i Andžej, napustio je u svet kao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ. Na dan venčanja od majke je dobio titulu grofa od Veseksa. Zahvaljujući braku, Sofi je dobila i titulu grofice. Bio je to raskid sa prethodnim običajem – kraljevskim sinovima se obično daju najviše vojvodske titule u hijerarhiji britanske aristokratije. Iako se Luizini roditelji zovu Njihovo Veličanstvo, ona sama nije dobila kraljevske počasti.

Odluku su doneli Veseksi. Edvard i Sofi nisu želeli da se njihova ćerka (poput njenih rođaka Vilijama i Harija ili Beatris i Judžini) titulira kao ćerka princa, odnosno Njenog Veličanstva princeze Ujedinjenog Kraljevstva. Zauzvrat su prihvatili grofovsku titulu - za nju "dama". Šta to znači? Za razliku od svojih roditelja, Luiz Vindzor nije formalno član britanske kraljevske porodice. Takođe nije obavezna da učestvuje u zvaničnim porodičnim govorima i predstavlja monarha. Kako je njena majka priznala tokom jednog od intervjua: - Pokušavamo da je odgajamo sa Edvardom znajući da će najverovatnije morati da radi za sebe.

Javnosti, ledi Luiz može izgledati kao pomalo misteriozna figura. Živi po strani kraljevske porodice, poput Pitera Filipsa i Zare Tindal, ali je u isto vreme redovno viđana na zvaničnim proslavama, poput princeza Eugenije i Beatris. Obožavaoci kraljevske porodice sigurno će pamtiti jedno od Luizinih prvih javnih pojavljivanja - na venčanju Kejt Midlton i princa Vilijama 2011. Kćerka princa Edvarda i grofice Sofi tada je imala osam godina.

Tokom kraljevskog venčanja u Kembridžu, Luiz je bila jedna od malih deveruša, a sedam godina kasnije čuvala je decu na venčanju princeze Eugenije i Džeka Bruksbanka. U svakom slučaju, prema izveštajima britanske štampe, najmlađi od rođaka princa Vilijama je izuzetno blizak sa suprugom i decom.

Koliko je njen deda bio važan u životu Lejdi Luiz, sugerisali su i kreatori dokumentarnog programa Bi-Bi-Sija „Princ Filip: Kraljevska porodica se seća” prvobitno pripremljenog za 100. rođendan vojvode od Edinburga (premijera je održana u septembru ove godine) . Ćerka princa Edvarda i grofice Sofije ispričala je kameri o svom voljenom dedi Filipu. - Kada smo se zajedno vozili kočijom, svaki dan nam je smišljao drugačiji put. Ne znam kako je to uspeo. Tada mi je pričao anegdote. Iskreno, bio je jedan od najzanimljivijih ljudi koje sam ikada srela.

Zaboravljena UNUKA kraljice Elizabete II nema TITULU: Nakon što je jedva ostala živa i krstila se u haljini iz 1840, Luiz puni 18. godina i sada može da bira između DVE VATRE

Profimedia

 

 

8. novembra 2021. život ledi Luiz će se značajno promeniti. Najmlađa kraljičina unuka će postati punoletna, pa će tako ne samo da će razmišljati o svojoj budućnosti i studiranju, već će morati da odluči da li želi da bude privatno lice u svom odraslom životu ili da dobije titulu od Njenog Veličanstva princeze (prema zakonu koji je doneo Džordž V 1917). Sada je sve u njenim rukama.

Komentari (1)
Loading
Milica
08.11.2021 06:45

I ovo dete ima dosta bakinog lika, kao i devojčica princa prestolonaslednika.