Tragična priča o iranskoj princezi Lejli: Valentinov model, devojka kojoj su se divili i koju su pratile traume kroz život

Vesti 24.05.2023 18:00 0

Smešila se s naslovnih strana, obilazila svet privatnim avionima, dospela u sam društveni krem, ali princeza Lejla nije uspevala da pobegne od trauma koje su obeležile njeno detinjstvo

Tragična priča o iranskoj princezi Lejli: Valentinov model, devojka kojoj su se divili i koju su pratile traume kroz život

Profimedia

Princeza Lejla Pahlavi rođena je 27. marta 1970. godine u Vojnoj bolnici u Teheranu, kao najmlađa ćerka šaha Reze Pahlavija i njegove treće žene Fare.

Kada je imala samo devet godina, dogodila se Iranska revolucija i njena porodica je prognana i započela je izbeglički život ― najpre su se šah i njegovi najbliži preselili u Egipat, gde je Reza Pahlavi već sledeće godine umro od Ne-Hodžkinovog limfoma, da bi potom prešli u Ameriku.

Detinjstvo Lejle Pahlavi počelo je idilično, a završilo se uz tugu i gorčinu.

― Prešla je put od života sa ocem koji je bio na vrhu sveta do toga da su ih primorali da putuju svetom s bolesnim ocem kog niko nije prihvatao, dok je on samo tražio mesto na kom bi se lečio. Nikad to nije prebolela ― istakao je Mahnaz Afhami, Iranac koji vodi Fondaciju za iranske studije u Vašingtonu.

Princezi Lejli je bilo omogućeno vrhunsko školovanje, budući da je završila Međunarodnu školu Ujedinjenih nacija i Univerzitet Braun, a govorila je farsi, engleski, francuski, španski i italijanski. Uglavnom je vreme provodila na relaciji Konektikat-Pariz, jer je njena majka odabrala Francusku za svoj novi dom. Ipak, uvek je ponosno isticala svoje poreklo i nije osećala da pripada bilo kom od mesta na kojima je stanovala.

― Ja ostajem Iranka, kao da nisam nikad otišla od kuće ― rekla je jednom prilikom za španski magazin Hola!.

Sajam u Fordovim salonima još uvek traje, a Focusa i Fiestu možete pronaći uz uštedu do čak 2.000e.
Najpopularniji model Forda u Evropi, Puma po akcijskoj ceni uz 5 godina garancije i isporuku odmah.

Kako su izvori bliski princezi isticali, nikad nije uspela da se izbori s traumom koju je progannstvo ostavilo na nju, dok su njena braća i sestre, kao stariji od nje, nastavili dalje sa životom.

― Imam taj jedan san, strašan kao pakao ― priznala je jednom za jedan američki list. ― Nalazim se u palati, a ne smem tu da budem. Ako me neko uhvati, odrubiće mi glavu.

Po nekim izvorima, Lejla je napustila Braun, gde je studirala uporednu književnost, pre nego što je došla do diplome zbog zdravstvenih problema s kojima se borila.

Najmlađa ćerka šaha Reze Pahlavija jedna je od mnogih plemkinja koje su pasionirano pratile modu, ali jedna od retkih koje su imale priliku da prošetaju pistom ― bila je model brenda Valentno. Njeno lice često je krasilo naslovnice časopisa o poznatima, bila je pripadnica društvenog krema, obilazila je svet privatnim avionom, predstavljala najnovije trendove... Bila je ono što bi se danas opisivalo kao it devojka. Nije krila svoje traume, ali je u javnosti ostavljala utisak ispunjene devojke. Zato je svet bio šokiran kada je u nedelju, 10. juna 2001. godine, objavljeno da je princeza Lejla Pahlavi pronađena bez znakova života.

U londonskom hotelu "Leonard" njen lekar je ušao u Lejlinu sobu i zatekao je bez svesti, a obdukcija i toksikološki nalazi pokazali su da je u krvi imala pet puta više od smrtonosne doze leka koji se koristio protiv nesanice, uz zanemarljivu količinu kokaina. Njeno telo bilo je već iscrpljeno zbog poremećaja u ishrani, a istraga je pokazala da je lek "sekonal" princeza ukrala sa stola svog lekara tokom jednog pregleda i da je bila zavisna od njega.

Sahranjena je nedelju dana kasnije, pored svoje bake Farideh Dibe, u Parizu.

― Ona je bila topla, divna devojka. Ali osteljiva. Preosetljiva ― rekao je nakon ove tragedije Mahnaz Afhami.

Komentari (0)
Loading