Odluka da odustane od fudbala promenila mu je život iz korena: Gordon je uspeo u svemu osim u jednom, a zasluge za uspeh duguje tastu

Vesti 25.06.2023 18:37 0

Gordon je vlasnik restorana širom sveta, a javnosti je naročito postao poznat po učešću u brojnim rijaliti TV emisijama vezanim za kuvanje, kao što su Paklena kuhinja i Kuhinjske noćne more

gordom remzi

Profimedia

Kuvanjem je počeo da se bavi 1981, nakon što je odustao od fudbala (kao mlad je igrao za Rendžerse) zbog povrede kolena. Jedan od prvih restorana u kojima je radio i učio kulinarstvo, bio je i restoran "Harvey's" u Londonu, gde mu je učitelj bio slavni engleski kuvar Marko Pjer Vajt.

Godine 1998, sa samo 32 godine, otvara svoj prvi restoran "La Tante Claire", u Čelsiju, predgrađu Londona, za koji je dobio tri Mišlenove zvezdice.

Njegov najpoznatiji restoran u Čelsiju u Londonu, ima tri Mišlinove zvezdice koje uspešno čuva još od 2001. godine. Nakon što je postao slavan u britanskoj televizijskoj mini seriji "Tačka ključanja" 1999. godine, Remzi je postao jedan od najpoznatijih i najuticajnijih kuvara na svetu.

Remzijeva televizijska pojavljivanja su definisana njegovom grubošću, vatrenim temperamentom, strogim držanjem i čestom upotrebom vulgarnih reči dok daje grube, kritičke i kontroverzne komentare, uključujući uvrede i podrugljive mudrolije o takmičarima i njihovim kuvarskim sposobnostima.

On kombinuje aktivnosti u televizijskoj, filmskoj, ugostiteljskoj i prehrambenoj industriji, a promovisao je i angažovao razne kuvare koji su bili pod njegovim okriljem. Poznat je po predstavljanju televizijskih programa o konkurentnom kulinarstvu i hrani, poput britanske serije Paklena kuhinja.

Gordon Džejms Remzi je rođen u škotskom gradu Džonstonu 8. novembra 1966. godine kao sin Helene, medicinske sestre i Gordona Džejmsa starijeg, koji je radio kao upravnik bazena, zavarivač i prodavac. Ima stariju sestru, mlađeg brata i mlađu sestru.

Kada je imao devet godina, preselio se sa porodicom u Englesku i odrastao u oblasti Bišopton u Stratfordu na Ejvonu. Svoje detinjstvo je opisao kao „beznadežno lutajuće“ i rekao da se njegova porodica stalno selila zbog težnji i neuspeha njegovog oca, koji je povremeno bio nasilni alkoholičar. Remzi ga je opisao kao „ženskaroša koji žestoko pije“.

U svojoj autobiografiji je otkrio da je njegov otac zlostavljao i zanemarivao decu.

Radio je kao perač sudova u lokalnom indijskom restoranu gde je njegova sestra bila konobarica. Nadao se da će postati fudbaler i prvi put je izabran da igra fudbal sa 12 godina, ali njegovu ranu fudbalsku karijeru obeležile su povrede; nakon teške povrede kolena, bio je primoran da odustane od ljubavi prema tom sportu. Sa 16 godina se iselio iz porodične kuće u stan u Banberiju.

Remzijevo interesovanje za kuvanje počelo je još u njegovim tinejdžerskim danima. Umesto da bude poznat kao „fudbaler sa lošim kolenom“, odlučio je da posveti svu svoju pažnju svom kulinarskom obrazovanju kada je imao 19 godina.

Remzi se upisao na Tehnički koledž u Severnom Oksfordširu, koji su sponzorisali Rotarijanci, da studira hotelski menadžment . Svoju odluku da upiše ugostiteljski fakultet opisuje kao „potpunu nesreću“. Sredinom 1980-ih radio je kao šef kuhinje u hotelu "Vrokton House".

Vodio je kuhinju sve dok njegov seksualni odnos sa suprugom vlasnika nije otežao situaciju.

Remzi se zatim preselio u London, gde je radio u nizu restorana sve dok nije dobio inspiraciju da radi za Marka Pjera Vajta u Harviju.

Nakon što je dve godine i deset meseci radio u Harviju, Remzi, odlučio je da je da dalje napreduje u karijeri pa je molio Vajts da mu pomogne da se zaposli u Parizu.

23-godišnji Remzi preselio u Pariz da radi sa Gajem Savojom i Žoelom Robušonom, kuvarima koji su već imali Mišelin zvezdice.

Nakon toga, pristao je da radi na jednom luksuznom brodu koji putuje na Siciliju i Sardiniju u Italiji i tako je prošuirio znanja o italijanskoj kuhinji.

Godine 1998. Remzi je otvorio sopstveni restoran u Čelsiju, restoran Gordon Remzi, uz pomoć svog tasta, Krisa Hačesona. Restoran je 2001. godine dobio svoju treću Mišelin zvezdu, čime je Remzi postao prvi Škot koji je postigao taj uspeh.
 

Nakon toga, Remzi je krenuo da otvara restoranje širom sveta, a tada su krenule i da pljušte televizijske ponude koje su njegov uspeh dovele do vrhunca.

Remzi se 1996. oženio Kajetanom Elizabet Hačeson, učiteljicom. Oni provode svoje vreme između Los Anđelesa Londona i imaju petoro dece.

Do 2010. Remzijev tast, Kris Hačeson, bio je odgovoran za poslovanje Remzijevog carstva restorana. 7. juna 2017, Hačeson je osuđen na šest meseci zatvora zbog zavere da hakuje kompjuterski sistem u vezi sa poslovnim interesima porodice Remzi. Hačeson je sa svojim sinovima optužen da su pristupili sistemima kompanije skoro 2.000 puta u periodu od 23. oktobra 2010. do 31. marta 2011. godine.

Remzi ima tri kuće u Kornvolu koje zajedno vrede oko 11 miliona funti.

Gordon Remzi je skoro govorio o zavisnosti svog brata od heroina i kako se borio za bolji život svoje porodice. U iskrenom intervjuu, 56-godišnji kuvar progovorio je o svom teškom detinjstvu i kako ga „svakodnevno“ podseća na svog problematičnog brata Ronija (55) da je i on mogao da krene sasvim drugačijim putem.

U razgovoru sa Spenserom Metjusom u podkastu "Big Fish", Gordon se dublje bavi razlozima svog stava protiv droge i zašto je bio odlučan da dostigne vrh svoje profesije, a da se ne okrene zloupotrebi supstanci.

„Samo sam želeo da se poboljšam i da se izvučem iz situacije koja je bila nesrećna."

„Želeo sam da pružim svojoj porodici sigurnost i sve ono što sam želeo da imam u njihovim godinama. Nikada nisam očekivao takav nivo uspeha".

Smatra da je njegova majka njegova najveća inspiracija koja je žonglirala sa tri posla kako bi izdražavala višečlanu porodicu koja se stalno selila zbog njegovog oca, koji je bio alkoholičar.

„Prva ambicija kada sam uspeo bila je da poklonim mami kuću, sopstvenu garažu i auto“, rekao je. „Velika je stvar za sina da pazi na svoju mamu. Prošla je u pakao da nas sačuva."

Dok je njegov uspeh rastao, njegov brat je postajao zavisan od heroina. „Naličje mog uspeha je zavisnost mog brata od heroina. To je bizarno, zar ne? „Odrastete na nekoliko opštinskih imanja, delite ovu malu spavaću sobu i nalazite se u krevetima na sprat. Tako ste bliski kao braća, između na je samo14 meseci razlike" On dodaje: „Svakodnevno imam taj podsetnik koliko bi drugačije moglo da bude da sam krenuo drugim putem i osetio da mi zemlja nešto duguje, a ne da se borim za nešto svoje.“ Gordon kaže da je gledao svog brata kako od 'plavookog dečaka' pada niz 'klizavu padinu u slobodnom padu' nakon što je upao u loše društvo.

Nažalost, nije mogao da se izvuče iz tog scenarija koji je krenuo u lošem smeru. Počnete sa nekoliko džoint-a i onda odjednom zavisnost postaje mnogo gota“, kaže on.

Govoreći o svom stavu protiv droge, on nastavlja: ​​„Neverovatno se uznemirim kada svi pomisle da sam na kokainu jer siam bučan, glasan i uzbuđen. To je samo strast. Čista jebena strast."

Gordon dodaje: "Nije vam potrebna supstanca da biste bili na vrhu Everesta, vrhu svoje profesije." Ranije je u svojoj autobiografiji "Humble Pie" otkrio da je platio svom mlađem bratu da ide na rehabilitaciju pet puta.

„To je jedina stvar u kojoj osećam da nisam uspeo. Teško mi je saznanje da ništa ne mogu da učinim da pomognem.'

Gordon je otkrio da mu je brat pretio da će ubiti njega i njegovu decu u pokušaju da dobije novac, što ga je navelo da pojača obezbeđenje u svojoj kući.

Procenjuje se da Gordon vredi oko 610 miliona funti i vlasnik je mnogobrojnih nekretnija i luksuznih automobila koji su takođe njegova strast.

Komentari (0)
Loading