Madonu je ćerka pronašla bez svesti na podu: Konačno je stigla i dijagnoza, kraljica popa se bori sa opakom bolešću

Jelena Vukelić Vesti 29.06.2023 13:55 0

Madonina porodica je ostavljena da se "priprema za najgore" nakon što je šezdesetčetvorogodišnja pevačica pronađena bez svesti u Njujorku.

madona

Profimedia

Gui Oseari, njen menadžer, rekao je da ona pati od "ozbiljne bakterijske infekcije".

Njena epska svetska turneja koja je trebalo da počne 15. jula, odložena je do daljnjeg. Majku šestoro dece još uvek leče lekari, rekao je on. Trenutno nije jasno od kakve tačno infekcije ili komplikacija boluje pevačica rođena u Mičigenu, ali bakterijske infekcije mogu uticati na različite delove tela, uključujući kožu, pluća i krv.

Iako je većina bakterija bezopasna, neke mogu ući u telo kroz otvor na koži - kao što su posekotine, ubod insekata ili hirurška rana. Drugi ulaze u telo disajnim putevima, jedući kontaminiranu hranu ili seksom. Primeri bakterijskih infekcija uključuju streptokoku A, salmonelu i impetigo.

Simptomi mogu uključivati groznicu, kašalj, kratak dah, znojenje i jezu, kao i glavobolju, bol u mišićima, umor i bol u grudima. Ali to zavisi od toga gde se infekcija javlja. Na primer, dok infekcija u uhu može izazvati bol u uhu i poteškoće sa sluhom, salmonela može izazvati dijareju i povraćanje. Antibiotici, koji mogu biti u obliku tableta, tečnosti, kreme ili IV, koriste se za lečenje takvih infekcija.

Lekovi deluju tako što ubijaju bakterije ili sprečavaju njihovo razmnožavanje. Nemoćni su protiv virusa, kao što je grip. Iako je većina slučajeva blaga, neke nelečene bakterijske infekcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Jedna od najopasnijih po život je sepsa. Nastaje kada imuni sistem, koji pomaže u borbi protiv infekcija, preterano reaguje na infekciju i počne da napada tkiva i organe tela, piše Dejli mejl.

Sepsa, koju je teško uočiti jer se njeni simptomi mogu zameniti sa blažim bolestima, zahteva hitan medicinski tretman jer pacijenti mogu brzo da se pogoršaju. Bez hitne nege, može dovesti do septičkog šoka, otkazivanja organa i na kraju smrti. Ovo se može dogoditi u roku od nekoliko sati. Pacijentima može biti potrebno lečenje na intenzivnoj nezi, mašina koj

a će im pomoći da dišu ili operacija za uklanjanje područja infekcije. Neki ostaju u bolnici nedeljama. Oko 250.000 Britanaca godišnje razvije sepsu, a 52.000 umre, prema Sepsis Trust-u. U SAD ima 1,7 miliona slučajeva godišnje i 270.000 smrtnih slučajeva, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Većina pacijenata se potpuno oporavi od sepse, prenosi Dejli mejl.
 

Simptomi sepse

Sepsa, poznata kao „tihi ubica“, nastaje kada infekcija kao što je trovanje krvi izazove nasilan imuni odgovor u kojem telo napada sopstvene organe. To je vodeći uzrok smrti koja se može izbeći, ubija najmanje 44.000 godišnje, a Dejli mejl dugo vodi kampanju za veću svest.

Ako se uhvati rano, infekcija se može kontrolisati antibioticima pre nego što telo krene u preopterećenje - što na kraju dovodi do smrti u roku od nekoliko minuta. Ali rani simptomi sepse mogu se lako pomešati sa blažim stanjima, što znači da može biti teško dijagnostikovati. Sepsa ima slične simptome kao grip, gastroenteritis i infekcija grudnog koša.


 

Komentari (0)
Loading