Muškarci, šta vam je? Vređate Margo Robi, nazivate je "prosečnom", a evo šta to zapravo govori o vama

Jelena Vukelić Vesti 17.07.2023 11:16 1

Margo Robi je sjajna glumica, producentkinja, veliki zagovornik ženskih prava i zvezda filmskog hita godine, "Barbi". Međutim, rasprava koju su neki momci pokrenuli poslednjih nedelja na društvenim mrežama ne bavi se njenim dostignućima, već fizičlim izgledom i tvrde da je Margo "prosek".

Margo Robi

Profimedia

"Prosek", odnosno "prosečna" u pogledu lepote, tačnije njihove "skale" kojom mere privlačnost neke druge osobe. "To znači da je na skali od 1 do 10, ona 6", objasnio je jedan od zagovornika te teorije koja je trenutno jedna od najaktuelnijih tema na društvenim mrežama.

Bizarni trend je krenuo od jedne objave na Tviteru (gde drugde) uz koju je bila postavljena fotografija navodno nešminkane Margo.

"Ovo je ona bez šminke. Definitivno je prosečna", napisao je tviteraš, a stvar je samo dobila zamah.

"Ona je solidna sedmica. Takvu je moglo biti videti u svakom prosečnom blokbasteru devedesetih", "Pitam se da li ovo zabrinjava žene jer je Margo pre bila prava devetka, a sada, sa 33 godine, je prosečna. Šta će tek one biti sa 33?", samo su neki od neverovatnih komentara na Tviteru na tu temu.

A onda se sve to prenelo i na TikTok i tako je krenulo.

 

Mizoginija

Međutim, nije dugo trebalo da većina primeti problematiku ove navodno potpuno nevažne teme.

"U kom svetu 'prosek' odnosi na Margo Robi? To biste se mogli zapitati. Ali to nije pravo pitanje u ovom slučaju... Ljudi koji Margot nazivaju 'prosekom' dobro znaju da ona poseduje sve fizičke atribute povezane sa evrocentričnim idealima lepote. Izabrana je kao stereotipna Barbi upravo iz tog razloga. Ne radi se o Margotinom izgledu, već o jačanju duboko mizogine dinamike moći u kojoj žene postoje samo kako bi zainteresovale muškarce", piše Lusi Morgan za Glamur UK objašnjavajući dublju problematiku.

Naime, Margo je godinama imala titulu seks simbola u javnosti zbog uloga u filmovima poput "Vuka s Volstrita" ili "Bomba". I njena uloga Hari Kvin takođe spada u takve uloge. Iako je glumila u brojnim filmovima gde izgled nije bio fokus scenarija, muškarci su godinama Margot posmatrali isključivo kroz prizmu izgleda.

A onda je dobila ulogu u "Barbi", filmu koji se bavi upravo problematikom društva fokusiranog na izgled i u kojem glumi lutku koja je decenijama imala veliku ulogu u oblikovanju žena. "Reklamna kampanja bila je majstorski kurs feminističkog marketinga. Dok se devojke kroz Barbi mogu videti kao predsednice, advokatkinje, diplomatkinje, doktorke, sudije Vrhovnog suda ili čak sirene, momci su ovde Ken - samo i jedino Ken i ništa više od toga", piše Morgan.

"Muškarci su ljuti"

"Film Grete Gerwig istražuje nerealne standarde lepote koje su utemeljile prethodna izdanja lutke Barbi i na taj način propituje ideju da je muški pogled konačan sud ženske lepote. Nije ni čudo što su neki muškarci sada zbog toga ljuti", zaključuje, a s njom se slaže hiljade žena i muškaraca na društvenim mrežama koji na ovu temu imaju reći samo jedno: "Šta vam je?".

"Sugestija da je Margot Robi, jedna od najlepših žena na svetu, 'prosek', služi kao podsetnik svim ženama da zapamte gde im je mesto, da se ne zanose potencijalnim osnaživanjem koje nudi Barbi, da se drže poređenja sa drugima i srama i svoju vrednost uvek gledaju samo i isključivo kroz - muške oči", dodaje Morgan.

Komentari (1)
Loading
Milovan
17.07.2023 14:53

Koje ta žena virtuelna neka glumica