INTERVJU Mašan Lekić, novinar i voditelj: Sve brige i tamne priče nestanu kada sam u društvu svoje tri ćerke

Vesti 17.03.2024 10:35 0

Mašan Lekić je za TV dodatak Alo novina pričao o novoj sezoni emisije "Dosije", zašto je izabrao da se bavi crnom hronikom i kako se opušta posle teških tema.

Mašan Lekić

Foto: Miša Obradović/Prva

Mašan Lekić je autor i voditelj emisija "Dosije", "Iza rešetaka" i "Na mestu zločina" koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Od 21. ćemo gledati novu sezonu emisije „Dosije“ koja je osvojila brojna priznanja na međunarodnim i domaćim festivalima. Snimanje se obavljalo na brojnim lokacijama, a ovog puta su uključeni i glumci. O tome je pričao za TV dodatak Alo novina.

Šta ćemo gledati u novoj sezoni emisije „Dosije“?

- “Dosije” će u novoj sezoni biti kao mini serija. Igrani segment je zapravo dramatizacija, jer smo sve inspektore, koji su akteri naših priča, a ujedno i sagovornici, postavili u to jedno, da kažemo, specijalno odeljenje. Zločini koje obrađujemo nisu povezani, mi smo ih u “Dosijeu” povezali, pa će glumci predstavljati čitavo odeljenje inspektora koji rade na ovim najtežim slučajevima. Videćemo kako su rasvetljavana ubistva, hvatani serijski silovatelji i kidnaperi dece, rešavane velike pljačke i mnoge druge kriminalne radnje.

Radili ste iza kamera, kao snimatelj. Kako ste se našli ispred kamera?

- Pre nego što sam bio snimatelj, zapravo sam bio ispred kamere. Prvi put sam se pojavio kod Peđolina, a onda je 1991. godina na Studiju B počela emsijia “Tinejdž TV” gde sam bio voditelj i gde sam naučio mnogo o televiziji. Nakon toga, sam tek radio kao kamerman, zatim asistent snimatelja, pa snimatelj. Radio sam na RTS, Košavi, B92, i evo sada na Prvoj kao autor i voditelj emisije “Na mestu zločina sa Mašanom” i serijala “Iza rešetaka” i “Dosije”.

Mašan Lekić

Foto: Miša Obradović/Prva

 

Zašto ste izabrali baš crnu hroniku?

- U početku je glavni razlog adrenalin. To je neko neobično osećanje i uzbuđenje kada krenete da radite crnu hroniku. Ali sada, nakon toliko godina u ovom poslu cilj mi je da ukažem na sve opasnosti koje postoje u društvu, ali i da nekim mlađim generacijama pokažemo šta se događa onima koji se ogluše o zakon. Takođe, želim i da predstavim rad policije i pokažem koliko je njihovo angažovanje važno za celokupno društvo i našu bezbednost.

Kako uspevate da se opustite posle snimanja i zaboravite teške teme?

- Sve te brige i tamne priče nestanu kada sam u društvu svoje tri ćerke Mie, Zoi i Mile i moje izabranice Kristine. Zajedno, kad god imamo vremena, odemo na Zlatibor i tamo napunim baterije za nove priče i nove aktuelnosti o kojima treba izvestiti gledaoce.

Da li ste nekada imali probleme zbog ličnosti koje ste pominjali u emisiji?

- Kao i u svakom poslu, ima i onih lepih i onih manje lepih momenata. Bilo je nekada nekih sitnih pretnji, ali nije bilo većih problema. Svaku tu nesuglasicu, pre bih to tako nazvao, sam raščistio sa tim ljudima.

Mašan Lekić

Printscreen/Prva

 

Koja priča vas je najviše potresla?

- Najviše me pogađaju priče u kojima su deca žrtve. Oduvek su mi te priče bile najteže. I dok sam radio u informativi, kad bih izašao na teren na neku tragediju gde ima i dece uvek mi je bilo teško, a posebno sad kad imam njih tri.

Da li imate neki hobi?

- Volim sve što ima veze sa Olimpijskim igrama, sakupljam podatke o istoriji Olimpijskih igara. Bio sam i u Atini i u Londonu, i ako bude sve kako planiram možda ove godine posetim i Prag u vreme trajanja igara. Voleo bih da prisustvujem nekim sportskim događajima gde je naša reprezentacija, a želja mi je budem na tribinama finala Novaka Đokovića gde bi on osvojio zlato, to jedno zlato koje toliko želi.

Komentari (0)
Loading