VODITE LI RAČUNA O ZDRAVLJU ZUBA? Kancer i druga "PO ŽIVOT" opasna stanja, mogu se otkriti na RUTINSKOM pregledu!

Vesti 17.02.2022 08:38 0

Ozbiljne bolesti ne zahvataju vaše zube, ali se mogu otkriti kada posetite zubara

VODITE LI RAČUNA O ZDRAVLJU ZUBA? Kancer i druga "PO ŽIVOT" opasna stanja, mogu se otkriti na RUTINSKOM pregledu!

unsplash.com

Preporučuje se pregled zuba svakih šest meseci kako biste se brinuli o svom oralnom zdravlju, ali je takođe korisno da pratite svoje opšte zdravlje. Dr Azad Ejrumlu, suosnivač vodeće privatne stomatološke firme "Banning Dental Group", tvrdi da : „Dok su zdravlje zuba i desni primarni fokus kada posećujete stomatologa, postoji niz drugih potencijalnih problema na koje takođe treba da se fokusiramo. Iako bi uvek trebalo da se obratimo lekaru, kada uočimo da nešto nije u redu sa našim organizmom, važno je reći da stomatolog može da otkije postojeći problem.

 „Obučeni smo da pazimo na potencijalne probleme kao što su otečeni limfni čvorovi, gubitak gustine kostiju, nepravilna oralna tkiva i neočekivane lezije u ustima. "Tražimo abnormalnosti vilici, glavi i vratu, uključujući sinuse koji se pojavljuju na rendgenskim snimcima zuba. Neke od ovih abnormalnosti mogu biti povezane sa nedostatkom vitamina i minerala ili hormonskim promenama koje čine deo šireg zdravstvenog statusa." „Od vitalnog je značaja da imate redovne preglede da biste održali dobro oralno zdravlje, ali odlazak kod zubara može takođe otkriti šire probleme koje bi trebalo rešiti.

Ove bolesti i stanja mogu biti prepoznate od strane stomatologa:


Rak

Rak usne šupljine može se otkriti crvenim ili belim lezijama na jeziku, dnu usta ili mekom tkivu na zadnjem delu usta. Imunosupresija i virusne infekcije se takođe mogu pojaviti u ustima, mnogo pre nego što postanu vidljive na drugim mestima.

Anemija:

Ako je sluznica usta previše bleda, to može biti znak da pacijent ima anemiju. Ovo je stanje u kojem telu nedostaje dovoljno crvenih krvnih zrnaca da efikasno cirkuliše kiseonik. Retko je fatalano, ali ako se ne leči može anemija moe biti opasna

Stres

Preterano škrgutanje zubima može biti znak da patite od stresa. Stres može izazvati visok krvni pritisak, koji može izazvati zdravstvene probleme, pa čak i biti fatalan.

Osteoporoza

Rutinsko skeniranje kostiju može pokazati znake da nedostatak gustine može biti posledica osteoporoze. Samo stanje nije fatalno, ali prelom može imati fatalne ishode, posebno kod žena.

Dijabetes

Suva usta, povlačenje desni i obilno krvarenje mogu biti rani znaci dijabetesa. Ako stomatolog primeti ovo, preporučiće vam da uradite test krvi kod svog lekara.
 

Komentari (0)
Loading