Stručnjaci upozoravaju: Mesečno pojedemo komad PLASTIKE koja nam razara CREVA, nakon ovoga jednu stvar više nikada nećete RADITI!

Vesti 31.03.2022 16:40 0

Stručnjaci za zdravlje su upozorili da nedeljno unosemo plastiku težine kreditne kartice

Stručnjaci upozoravaju: Mesečno pojedemo komad PLASTIKE koja nam razara CREVA, nakon ovoga jednu stvar više nikada nećete RADITI!

Shutterstock

Nedavne studije pokazuju da ljudi konzumiraju oko 5 grama malih plastičnih čestica (MNP) svake nedelje, što je otprilike težina kreditne kartice, prema Medicinskom univerzitetu u Beču,a prenosi "The Sun".

Nanoplastika, čija je veličina manja od 0,001 milimetara, i mikroplastika, koja se proteže od 0,0001 do 5 milimetara, mogu promeniti sastav mikrobioma creva. Promene u sastavu su povezane sa metaboličkim bolestima poput dijabetesa, gojaznosti i hronične bolesti jetre. Štetni efekti NMP-a mogu biti posebno štetni za one koji imaju hronične bolesti, kaže Lukas Kener, odeljenje za patologiju MedUni Beč u Sveobuhvatnom centru za rak. "Zdrava creva će verovatno sprečiti zdravstveni rizik. Ali lokalne promene u gastrointestinalnom traktu, kao što su one prisutne kod hroničnih bolesti ili čak negativnog stresa, mogu ih učiniti podložnim štetnim efektima MNP-a."

Jednom kada se progutaju, plastične čestice pokreću imuni odgovor i aktiviraju upalu u crevima. Studija je pronašla dodatne dokaze koji sugerišu da je nanoplastika povezana sa biohemijskim procesima uključenim u formiranje raka. Iznenađujuće, neki NMP-ovi se mogu videti golim okom, ali većina ostaje nevidljiva.

Svako ko pije preporučenih 1,5 do 2 litre vode dnevno iz plastičnih flaša može uneti 90.000 plastičnih čestica godišnje. Pijenje vode iz slavine ima svoje rizike. Oni koji su dnevno pili preporučenu količinu vode sa česme unosili su oko 40.000 plastičnih čestica godišnje u zavisnosti od toga gde se nalaze.
 

Komentari (0)
Loading