TIHI UBICA: Zbog ove bolesti, o kojoj se ne priča, umire jedna BEBA sedmično!

Vesti 01.04.2022 16:25 0

Doktori iz Velike Britanije apeluju da su neophodna dodatna testiranja na streptokoke grupe B

TIHI UBICA: Zbog ove bolesti, o kojoj se ne priča, umire jedna BEBA sedmično!

BBC

Habitat mu je uglavnom u ženskom polnom sistemu, ali može se pronaći i u digestivnom traktu i u orofarinksu ljudi. Novorođenče se može inficirati in utero, ali i nakon rođenja i za vreme porođaja.

Ukoliko se inficira dete, može dobiti meningitis ili septikemiju. 

Bolest je najčešći uzrok meningitisa kod beba mlađih od tri meseca, a takođe može dovesti do sepse i upale pluća.

Istraga vrhunske babice Done Okenden otkrila je niz  razornih grešaka u Shrevsburi and Telford Hospital NHS Trust, uključujući pretnju Streptokokama grupe B. Pregled je otkrio da su neke od beba umrle ili da imaju invaliditet koji menja život, zaražene od majki koje često ne pokazuju simptome. Većina razvijenih zemalja, uključujući Kanadu, SAD i veći deo Evrope, rutinski testiraju streptokoke grupe B, ali Velika Britanija to ne radi.


Džejn Plam, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije "Grupa B Strep Support", rekla je za "Miror" da su tragični gubici mogli biti sprečeni. Ona je rekla: „Srceparajuće je čitati o tako lošoj nezi, gde da su stvari urađene drugačije, bebe i njihove majke možda ne bi umrle ili trpele doživotne invalidnosti. 

Prevencija

Učestalost sepse, upale pluća i kičmene moždine kod novorođenčadi može se umanjiti za oko 80% ukoliko se na vreme započne sa prevencijom kod trudnica. Kao jedno od najefikasnijih sredstava pokazala se hemioprofilaksa, koja se daje trudnicama pre i tokom porođaja.

Važno je znati da ukoliko je vaš test na prisustvo streptokoke grupe B pozitivan, ne znači da ste inficirane i da ćete automatski inficirati bebu. Pozitivan rezultat testa je samo pokazatelj povećanog rizika od infekcije ovom bakterijom, što se efikasno može sprečiti pomenutim preventivnim merama pre i tokom porođaja. Bez obzira na to da li ste u prethodnoj trudnoći imale ovu bakteriju ili ne, neophodno je da se testirate da biste na vreme mogle da preduzmete preventivne mere ukoliko rezultati testa budu pozitivni.

Redovnim odlaskom na zakazane preglede, rizik od komplikacija ove infekcije se značajno smanjuje.

 

Komentari (0)
Loading