Stručnjaci su se složili da je ovo najbolji "LEK" za skidanje kilaže: Zbog OVOG otkrića stroge dijete polako padaju u ZABORAV

Vesti 25.09.2021 20:48 0

Iako onaj dosadan višak kilograma može da postane izuzetno opasan, stroga dijeta i "izgladnjavanje" nikako nisu rešenje za ovaj problem

Stručnjaci su se složili da je ovo najbolji "LEK" za skidanje kilaže: Zbog OVOG otkrića stroge dijete polako padaju u ZABORAV

Shutterstock

- Kad je reč o vraćanju zdravih navika i smanjenju rizika od smrtnog ishoda povezanog sa viškom kilograma, čini se da je povećanje telesne aktivnosti i poboljšanje kondicije superiornije u odnosu na gubitak težine - rekli su istraživači u radu objavljenom u "Cell Press".

Profesor Glen Gejser sa  Državnog univerziteta u Arizoni smatra da i sa viškom kilograma svako može da bude u dobroj fizičkoj kondiciji.

- Zdravo telo u dobroj kondiciji ima razne oblike i veličine - rekao je Gejser i veruje da će ova činjenica "utešiti" oko dve milijarde ljudi u svetu koji, kako se procenjuje, pate od prekomerne težine, od kojih je 600 miliona Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kategorisala kao gojazne.

Bilo koja aktivnost, pa čak i hodanje korisnije je od smanjenja kalorija, jer je oscilacija težine, zbog "jo-jo efekta" takođe povezana sa zdravstvenim problemima, uključujući gubitak mišićne mase, masnu jetru i dijabetes, smatraju autori ovog istraživanja.

Međutim, postoje i faktori naslednih aspekta kao što su težina, metabolizam i oblik tela.

- Telesna težina ima nasledno svojstvo, a gubitak težine povezan je sa značajnim metaboličkim promenama koje na kraju onemogućavaju održavanje nove manje težine - rekao je profesro Sidarta Angadi sa Univerziteta Virdžinija.

Oba autori ukazuju da je bolje vežbati i baviti se bilo kakvom aktivnošću, nego izlagati se strogim i kontraproduktivnim režimima redukcije ishrane.

Njihova teza o tome da je višak kilograma spojiv sa dobrom kondicijom usledila je nakon što je tim predvođen naučnicima sa Harvardskog medicinskog fakulteta objavio da je gojaznost u SAD prouzrokovana više određenom prerađenom hranom nego prejedanjem.

Komentari (0)
Loading