Svaki DAN je jela DVA JAJETA: Evo šta joj se desilo sa KRVNIM SUDOVIMA

Vesti 30.08.2022 16:05 0

Istina je da je celo jaje bogata holesterolom

Svaki DAN je jela DVA JAJETA: Evo šta joj se desilo sa KRVNIM SUDOVIMA

pixabay

Takođe je tačno da visoki nivoi holesterola u krvi povećavaju rizik od razvoja srčanih bolesti. Međutim, nije istina da svakodnevno konzumiranje jaja povećava rizik od razvoja srčanih bolesti.

Ovaj scenario koji u centar zainteresovanosti stavlja piletinu i jaja doveo je mnoge do konfuzije o tome šta je zdravo, a šta nije zdravo kad je reč o jajima.

Dakle, hajde da raskrinkamo naučna istraživanja koja stoje iza veze između jaja i holesterola u krvi i dođemo do racionalnog saveta o tome šta da kozumiramo sutra ujutru, navodi se na sajtu Eat this, not that.

 

Kako su jaja povezali sa holesterolom?

 Studije koje su pratile prehrambene navike velikih populacija koje su objavljene 1950-ih i 1960-ih sugerisale su vezu između holesterola i srčanih bolesti. Visok holesterol u krvi, na kraju krajeva, može da dovede do masnih naslaga na zidovima arterija koje se mogu stvrdnuti i odlomiti, formirajući ugruške koji mogu izazvati srčani i moždani udar.

Svaki DAN je jela DVA JAJETA: Evo šta joj se desilo sa KRVNIM SUDOVIMA

Shutterstock

 

Uprkos naknadnim studijama koje nisu otkrile vezu između unosa holesterola ishranom i holesterola u krvi, 1968. godine, Američko udruženje za srce je savetovalo ljude da smanje potrošnju holesterola na 300 miligrama dnevno, malo više nego što unosite u žumancetu. jedno jaje i ne jedite više od tri cela jaja nedeljno. Odjednom je holesterol u ishrani (i jaja, škampi, jastozi i druga hrana sa visokim holesterolom) postao javni neprijatelj broj 1. Trgovci hranom počeli su da reklamiraju "bez holesterola" na svojim pakovanjima. Potrošnja jaja u Sjedinjenim Državama je opala. A to je bilo pogre[no jer su jaja veoma jeftin izvor proteina i mnogih drugih zdravih hranljivih materija poput vitamina A, D i B12.

Najnoviji podaci sugerišu da konzumacija jaja ne utiče na holesterol u serumu.

Nakon pregleda novijih naučnih podataka, 2015. godine Savetodavni komitet za smernice za ishranu SAD, savezna grupa koja pruža naučno zasnovane savete za Smernice za ishranu, promenila je ton. Grupa je objavila da opsežna istraživanja nisu pokazala dokaze o ulozi holesterola u ishrani u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Jedno istraživanje koje je grupa pogledala bila je studija iz 1999. godine koja nije pokazala porast srčanih oboljenja čak ni među zdravim ljudima koji su jeli jedno jaje svaki dan, ukupno sedam nedeljno.

Svaki DAN je jela DVA JAJETA: Evo šta joj se desilo sa KRVNIM SUDOVIMA

pixabay

 

Kao rezultat toga, Smernice za ishranu za Amerikance 2015-2020 uklonile su preporuku da se holesterol u ishrani ograniči na 300 miligrama dnevno. Kasnija istraživanja su nastavila da podržavaju ove ažurirane smernice. Studija iz 2018. objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition uključivala je ljude sa predijabetesom i dijabetesom tipa 2, ljude za koje se obično smatra da su pod povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Istraživači su otkrili da učesnici koji su jeli najmanje 12 jaja nedeljno tokom tri meseca dok su pratili zdravu ishranu za mršavljenje, nisu povećali faktore kardiovaskularnog rizika.
 

Da li smem da jedem jaja ako imam visok holesterol?


Generalno, ako nemate srčano oboljenje ili njegove prekursore – visok LDL holesterol, visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2 – i jedete zdravu ishranu punu voća i povrća i celih žitarica i sa malo zasićenih masti i drugih izvora holesterola , istraživanja sugerišu da jaja neće uticati na holesterol u krvi. Ali nemojte da preterujete jedući ih na desetine svake nedelje kao što preporučuju neke dijete bogate proteinima. Zdravstveni stručnjaci i dalje savetuju da se holesterol u ishrani svede na minimum.

Zašto? Zato što naša standardna dijeta sadrži previše zasićenih masti, a zasićene masti imaju veći efekat  podizanja LDL „lošeg“ holesterola nego holesterol u ishrani (ono što dobijate iz jaja i škampa, itd.). Drugim rečima, konzumiranje visokog nivoa zasićenih masti plus nekoliko jaja može dovesti do visokog nivoa holesterola u serumu. Ako već imate kardiovaskularnu bolest ili idete u tom pravcu, razgovarajte sa svojim lekarom o vašoj ishrani o tome da li treba da jedete žumanca (belanca ne sadrže holesterol).

Da biste sveli zasićene masti na minimum za doručak, izbegavajte dodavanje sira u omlet ili nanošenje parče sira na sendviče sa jajima. Preskočite slaninu i kobasicu i umesto toga razmislite o dodatnim izvorima proteina kao što su narezana šunka, grčki jogurt ili orasi.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading