Sanja će ZAUVEK morati da PIJE lekove: HAŠIMOTO sindrom prati SKRIVENI SIMPTOM, u krvnoj slici se ništa ne primeti

Vesti 19.10.2022 18:27 2

Pevačica i članica grupe "Hurricane" Sanja Vučić je pričala o poremećaju rada štitne žlezde i Hašimoto poremećaju sa kojim se bori godinama. Tada je još istakla da joj adekvatna terapija pomaže.

Sanja

EPA

Sanja je rekla da joj je žao što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a u stvari je stanje sa kojim se može sasvim dobro živeti.

- Najneprijatnija je, u stvari, činjenica da morate da uzimate terapiju dok ste živi, ali ako ljudi svakog jutra piju kafu, zašto ja pola sata pre doručka ne bih popila jednu tableticu? Jednostavnije rečeno, kad doživite stres ili se duže vreme nervirate, a moguće je i da imunitet „zabaguje“, u telu počnu da se stvaraju antitela koja štitnu žlezdu doživljavaju kao neprijatelja - rekla je Sanja za ranije za Hello.rs.

- Ta “vojska antitela” pokušava da je uništi, nesvesna da je reč o vitalnom delu organizma. Kad je znatnije ugroze, ona prestane da luči hormone, pa hipofiza upozorava organizam da nešto nije u redu. Već stvorena antitela ne mogu da nestanu, ali možete da ih smanjite tako što pijete hormone koje bi, da je sve u redu, proizvodila štitna žlezda. Upravo zato govorimo o neizlečivom stanju - završava pevačica.

Pre nego što je Sanji, dijagnostikovan Hašimoto sindrom, dešavalo se da bude toliko umorna da najradije ne bi ni ustala iz kreveta. Ipak, glavni znak da nešto nije u redu bile su dramatične promene raspoloženja.

- Bila sam vrlo nesrećna iako sam, u suštini, na svim životnim poljima bila zadovoljna. Mislila sam da je psiha glavni krivac što se fizički osećam loše, a situacija je bila obrnuta. Smetalo mi je što sam do te mere razdražljiva, da je svaka sitnica mogla da me iznervira. Inače nisam takva. Pomislila sam da postoji problem sa ženskim hormonima, pa sam rešenje prvo potražila kod ginekologa. Srećom, njoj je zbog sopstvenog iskustva bilo jasno o čemu pričam, pa mi je predložila da proverim štitnu žlezdu.

Čim je počela da uzima terapiju, za koju kaže da je minimalna, Sanjino raspoloženje znatno se promenilo. U svakom trenutku ima rezerve leka, a redovno uzima i D vitamin, kao i suplemente koji sadrže selen, magnezijum i cink.

Sanja će ZAUVEK morati da PIJE lekove: HAŠIMOTO sindrom prati SKRIVENI SIMPTOM, u krvnoj slici se ništa ne primeti

Printscreen

 

- Nerviranje svakom čoveku stvara zdravstvene probleme, a nama sa Hašimoto sindromom naročito. Zato nastojim da, koliko god je moguće, zadržim pribranost. Uz to, trudim se da vodim zdrav život, ali moram priznati da mi ne uspeva baš uvek. Još pre dve godine počela sam da ishranu dovodim u red, jer su se pojavili problemi s težinom. Ne odgovaraju mi namirnice koje sadrže gluten, a mlečne proizvode sam svela na minimum jer mi smetaju, mada jogurt obožavam. Međutim, još nailaze periodi kada ne mogu da odolim „brzoj hrani“. Igrom slučaja, najviše volim upravo ono za šta će svaki lekar ili nutricionista reći „ne, nikako“. Kad želja nadvlada, već sutradan izgledam kao balon, jer moj organizam zadržava veliku količinu vode. Zato se odmah vraćam na pravi put, pa jedem ono što se svima savetuje, a i vežbam - rekla je za Hello.

O Hašimoto sindromu

Hašimoto je bolest u kojoj imune ćelije napadaju štitastu žlezdu i počinje produkcija autoantitela. Puno ime ove bolesti je Hašimoto tireoiditis. To je autoimuno oboljenje gde ćelije imunog sistema napadaju i razaraju tkivo štitaste žlezde (tireoide).

Simptomi ne moraju da se pojave na početku, a kako zapaljenje napreduje, opadaju hormoni štitaste žlezde, što vodi u hipotireoidizam. Hašimotova bolest se javlja kod oba pola, nešto češće kod žena posle 40. godine, a beleže se slučajevi i kod tinejdžera.

Tireoida je endokrina žlezda koja se nalazi sa prednje strane vrata, ispod Adamove jabučice. Zadužena je za proizvodnju T3 - trijodtironina i T4 - tiroksina, hormona koji regulišu metabolizam telesnih ćelija.

Tačan uzrok Hašimotove bolesti još uvek nije poznat. Ipak, dokazano je da značajnu ulogu igraju autoimuni procesi. Imuni odgovor organizma izaziva zapaljenski proces koji vremenom uništava strukturu žlezde i izaziva karakteristične simptome.

stitna zlezda

Shutterstock

 

Lekari u Americi navode statističke podatke prema kojima u Sjedinjenim državama na svakih 100 ljudi, pet osoba boluje od Hašimotove bolesti. Za Srbiju ne postoje precizni podaci, ali se u medijima pojavljuju procene stručnjaka o tome da bolest pogađa svakog 6 ili 7 stanovnika ovih prostora.

U početku je bolest skrivena

Klinička slika je u prvo vreme oskudna ili nema nikakvih simptoma. Kako zapaljenje napreduje, štitasta žlezda postaje uvećana što primećuje pacijent ili se otkriva slučajno na pregledu zbog drugih problema. Kada se značajno smanji njena funkcija, javljaju se pospanost, umor, malaksalost, lako zamaranje, nesanica, nervoza… što predstavlja alarma da se što pre ode na lekarski pregled.

Kako bolest dalje napreduje, mogu se javiti neki od sledećih simptoma: povećanje telesne težine, loš kvalitet i opadanje kose, lomljivi nokti, suva koža, poremećen mestrualni ciklus, bol u zglobovima i grčevi u mišićima, poremećaji srčanog rada, smanjeno znojenje, osetljivost na hladnoću, zatvor, promuklost i utrnulost/mravinjanje, loše pamćenje, depresija,

Sve su ovo znaci smanjene funkcije tireoidne žlezde, koja se opipava na vratu kao uvećana, sitno zrnaste strukture. Tegobe koje pogađaju obolele su različite, mogu uključivati tek nekoliko ili više simptoma, izazivaju različite sistemske probleme. U pitanju je ozbiljna bolest i važno je javiti se lekaru koji će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.

Ne postoji izlečenje kod Hašimoto tireoiditisa. Ako bolesnik ima blagu kliničku sliku, malo uvećanje žlezde bez subjektivnih smetnji, uz redovne kontrole i proveravanje hormonalnog statusa lečenje nije potrebno.

Hašimotovu bolest treba shvatiti ozbiljno, ukoliko se ne leči može uticati na pojavu karcinoma. Hormonalnom terapijom, koja se pije u tabletama, se postiže dobra regulacija nivoa hormona u organizmu što u narednih nekoliko meseci dovodi do gubitka simptoma i regulisanja metabolizma. Terapija se uzima doživotno. Ako je štitasta žlezda previše uvećana, može biti indikovano hirurško uklanjanje dela ili čitave tiroide.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (2)
Loading
Tajar duraković
19.10.2022 20:11

Što se toliko žališ , ja imam hašimoto sindrom i radim sve normalno čak i ne razmišljam o tome

zora
19.10.2022 20:25

Morace zauvek da uzima lekove. Samo se kod nas lekovi u cvrstom stanju piju isto kao sirup koji se stvarno pije.